Стартувала дводенна поїздка по біоенергетичним об’єктам Київської, Черкаської та Житомирської областей. Біоенергетична асоціація України приймає участь.

Організатори: проект ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», що впроваджується за підтримки Глобального екологічного фонду (ГЕФ), в рамках програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН).

Учасники поїздки: представники муніципалітетів: мери міст, голови сільрад та технічні спеціалісти у сфери теплопостачання. Більшість міст та селищ, представники яких приєднались до навчального візиту, впроваджують проекти біоенергетики із залученням технічної допомоги від проекту ПРООН.

Мета навчального візиту: ознайомлення представників відібраних, в рамках конкурсу, муніципальних проектів з передовими практиками використання аграрної біомаси країни для муніципального тепло- та гарячого водопостачання. А також, набуття знань, що можуть бути використані при введенні в експлуатацію об’єктів теплопостачання, що отримали технічну допомогу від проекту ПРООН.

Під час навчального візиту заплановано відвідати діючі котельні на аграрній біомасі, ознайомитися із технологією та практикою вирощування енергетичних культур, виробництвом паливних гранул та брикетів, а також зустрітися з виробниками котлів на біопаливі. Зокрема заплановано візити:
– на котельні з твердопаливними котлами у Київській та Житомирській областях,
– на плантацію енергетичних культур Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук у с. Ксаверівка (Київської області) та плантацію енергетичної тополі у с. Маркуші (Житомирської області),
– на підприємство з виробництва котлів та пелет з соломи у м. Умань (Черкаської області), а також обладнання з виробництва брикетів з соломи у с. Кочубеївка (Київської області).

Програма навчального візиту ПРООН для муніципалітетів України, 20-21 березня 2019 р.

«Біомаса є одним з найперспективніших відновлюваних джерел енергії. Незважаючи на її обмежене використання в Україні, у структурі виробництва енергії з відновлюваних джерел у 2017 р. саме біопаливо та відходи складали найвагомішу частку – 80%», – сказав менеджер проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Євген Гроза, додавши, що  темпи росту сектору біоенергетики в Україні постійно зростають, складаючи 43% на рік за показником «виробництво біопалив та відходів» і 33% на рік за показником «загальне постачання первинної енергії з біопалив та відходів». Сумарно біоенергетика замістила 3,8 млрд м3 природного газу у 2017 р. в Україні.

Енергетичний сектор України характеризується суттєвою залежністю від імпорту викопних видів палива (природного газу, нафти, кам’яного вугілля), що становить значний ризик для енергетичної безпеки країни. Так в 2017 р. витрати на придбання імпортних енергоносіїв (нафтопродукти, природний газ і вугілля) складали в Україні понад 11 млрд $. Суттєвого зниження цих витрат можливо досягти за рахунок розвитку відновлюваних джерел енергії, власного видобутку природного газу, а також підвищення енергоефективності економіки.

Основними джерелами біомаси в Україні є відходи і залишки сільського господарства (солома, стебла та стрижні кукурудзи, стебла та лушпиння соняшника), а також в перспективі спеціально вирощувані енергетичні культури (верба, тополя, міскантус). Використання біомаси в якості палива при виробництві теплової енергії для забезпечення потреб в опаленні та гарячому водопостачанні має значні економічні вигоди, адже дає змогу скоротити бюджетні витрати на опалення, а також і дозволяє досягти скорочення викидів парникових газів на понад 8 млн т СО2 до 2020 року.

Нагадаємо, що з 7 липня по 10 серпня 2018 року тривав конкурс муніципальних проектів у сфері теплопостачання, що використовують аграрну біомасу, для надання технічної допомоги від ПРООН та ГЕФ. До участі у конкурсі запрошувались муніципалітети, комунальні підприємства, заклади (школи, лікарні, дитячі садки тощо) з ідеями проектів автономних котелень на аграрній біомасі, що опалюють комунальні заклади (школи, лікарні, дитячі садки); котелень та ТЕЦ на аграрній біомасі в системах централізованого теплопостачання. Серед 42 заявок з 19 областей України було відібрано 15 проектів для отримання технічної та фінансової допомоги для реалізації проектів у сфері теплопостачання з використанням аграрної біомаси.

Довідка:

Проект ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», що реалізується за підтримки Глобального екологічного фонду, має на меті досягнення зменшення викидів парникових газів завдяки значному збільшенню обсягів використання енергії біомаси як джерела палива для тепло- та гарячого водопостачання у муніципальному секторі в Україні.

В рамках реалізації проекту, ПРООН сприяє використанню біомаси для забезпечення опалення та гарячого водопостачання соціальних об’єктів, зокрема шкіл, лікарень, дитячих садків у муніципалітетах України. Зокрема, протягом чотирьох років впровадження проекту було встановлено 13 котлів на аграрній біомасі в Донецькій, Житомирській, Київській та Черкаській областях, а також реалізовано пілотні проекти на Закарпатті, в Івано-Франківській та Полтавській областях по вирощуванню енергетичних культур (енергетичної верби) на місцевому рівні з метою використання їх в якості палива для виробництва тепла й гарячої води.

Програма навчального візиту ПРООН для муніципалітетів України, 20-21 березня 2019 р.

Запити ЗМІ:

Юлія Самусь, спеціалістка з комунікацій, ПРООН, yuliia.samus@undp.orgcommunciations.ukraine@undp.org

Георгій Гелетуха, старший експерт з біоенергетики проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація
біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні», geletukha@uabio.org