Почнемо з головного — економічні показники внаслідок переходу від імпортного газу до місцевого палива з біомаси полягають у зменшенні витрат для споживачів та скороченні викидів CO2.

  • Сектор біоенергетики Литви згенерував близько 300 мільйонів євро обороту, рівень зайнятості — близько 7500 осіб у 2019 році.
  • Середня заробітна плата в цьому секторі приблизно в 1,5 рази перевищує середню зарплату в Литві.
  • Це велика галузь експорту.

Виробництво тепла в Литві

Частка відновлюваних джерел енергії та побутових відходів у ЦТ за останні роки подвоїлася: з 43% (2012) до 82% (2019), тоді як роль природного газу значно зменшилася. Для порівняння: У 2000 році найбільше тепла було вироблено з природного газу (61%) та нафти (20%), і лише 3% з біоенергії та відходів. Ролі змінилися, і біоенергетика та відходи стали головними джерело тепла (56%) вже у 2019 році, тоді як частка природного газу та нафти зменшилася значно до 18% та 0,4% відповідно. Для кращого розуміння тенденцій дивіться діаграми.

Ринок у секторі виробництва тепла

У 2019 році в секторі ЦТ Литви було 49 теплопостачальних компаній з річними продажами понад 10 ГВт•год, які переважно належать муніципалітетам у 60 містах та районах Литви. Крім 49 муніципальних постачальників, працюють 44 незалежні виробники тепла.

Значно зросла конкуренція з боку незалежних виробників тепла, які зараз становлять 34% (2869 ГВт•год) загального тепла, поставленого до мереж ЦТ. Кількість тепла, придбаного у незалежних виробників тепла та/або виробленого самими компаніями ЦТ, визначається щомісячним аукціоном, організованим на біржі Baltpool. Нагадаємо, зараз команда UABIO активно співрацює з литовськими колегами, досвід реформування енергетичного сектору і ринку біопалива яких для України є найбільш близьким та адаптивним.

Відео з відкриття проєкту «Оцифрування сектору централізованого опалення України»:

Історичне підґрунтя

Литва та її 3 мільйони жителів значною мірою залежали від імпорту природного газу з Росії. У 2014 році Литва здобула членство ЄС. Країна платила найвищу в ЄС ціну за імпортний газ — ціну, яка вважалася політичною. Проте місцеві ресурси біомаси були (і залишаються) наявними у великій кількості. З 2000 по 2018 рік використання біомаси у секторі централізованого теплопостачання збільшилося з 2 % до 67,5 %, значною мірою витіснивши імпортний газ у централізованому теплопостачанні.

Біомаса, яку використовує Литва

Основною причиною такого суттєвого зростання відновлюваного палива стало використання лісової біомаси в Литві, де ліси займають 33,2 % території країни (2,2 млн га). Крім того, ціна використання біомаси для опалення у 3 рази менша за ціну природного газу. Кількість біомаси на одиницю населення в Литві є однією з найвищих у Європейському Союзі.


Більше інформації та джерела:

  • Lithuanian forest biomass resources: legal, economic and ecological aspects of their use and potential: https://bit.ly/3kNPxXX
  • Lithuania 2021, Energy Policy Review, INTERNATIONAL ENERGY AGENCY: https://bit.ly/3BIP7ch.