16 вересня у пресцентрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбулася пресконференція платформи Global 100% RE Ukraine на тему “Зелені” завдання для парламенту”. Дякуємо учасникам пресконференції за змістовні доповіді: голові правління платформи Global 100% RE Ukraine Олександру Домбровському; голові правління Біоенергетичної асоціації України Георгію Гелетусі; голові правління Української вітроенергетичної асоціації Андрію Конеченкову; президенту Професійної асоціації екологів України Людмилі Циганок; виконавчому директору Української асоціації виробників біоетанолу Тарасу Ніколаєнку;  виконавчому директору платформи Global 100% RE Ukraine Дмитру Мельнику

Публікуємо головні тези з виступу голови правління UABIO Георгія Гелетухи.

Опалювальний сезон 2021–2022 під загрозою. Нагадуємо, ми вже зверталися з цього приводу до РНБО. Є вкрай високі ризики забезпечення українських споживачів природним газом і тепловою енергією за доступними цінами у опалювальному сезоні 2021–2022 рр., а також у подальшому.

Аргументи

  • Ціна на європейських газових хабах вчора  перевищила 930 $/1000 м3 — це максимальний показник за всю історію.  Ціна на газ в Україні на жовтень перевищила 31 тис. грн/1000 м3.  
  • Ризик припинення транзиту через територію України російського газу після 2024 року. 
  • Поступове підвищення вартості СО2 також сприятиме підвищенню вартості природного газу. Вартість СО2 в ЄС вже перевищила 60 Є/т СО2 екв
  • Прогнози підвищення вартості теплової енергії в ЦТ: для населення — на понад 40%для комерційних і бюджетних організацій — у 2,5-3 рази  у наступному опалювальному сезоні. 
  • Тренди на декарбонізацію, відповідно до яких нові проєкти з видобутку та споживання природного газу не будуть пріоритетними, принаймні, у країнах ЄС. 

Значно зменшити негативний вплив цих факторів, на нашу думку, можливо за рахунок широкомасштабного розвитку біоенергетики, зокрема отриманню теплової енергії з біомаси. Біоенергетика в Україні вже заміщує 4,2 млрд м3 газу урік і ця цифра може зрости до 20 млрд м3/рік. Проте для цього потрібно подолати бар’єри, що гальмують розвиток сектору. 

ВДЕ — це не проблема, ВДЕ — це шлях до вирішення проблем в енергетиці та екології України! 

Георгій Гелетуха

UABIO вбачає низку невирішених законодавчих бар’єрів, що перешкоджають подальшому розвитку сектору біоенергетики і пропонує розглянути шляхи їх подолання. Тож, нагадуємо про бар’єри для розвитку біоенергетики України та можливі шляхи їх подолання.

Відсутність механізмів стимулювання виробництва і споживання біометану

Як вирішити проблему?

Прийняти розроблений проєкт Закону та підзаконні акти. Проєкт закону N 5464 від 05.05.2021 підтримано у першому читанні 10 вересня 2021 р.

  • Увести визначення терміну «біометан».
  • Запровадити систему гарантій походження біометану.
  • Створити Реєстр виробництва і споживання біометану.

Відсутність стимулів для виробництва і споживання рідкого біопалива та біогазу/біометану на транспорті

  • Ухвалити проєкт ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту»  (№ 3356 від 17.04.2020. Підтримано ВРУ у першому читанні).
  • Розробити і прийняти проєкт закону України про споживання біометану на транспорті.

Неможливість пройти державну реєстрацію для дигестату, що утворюється на біогазових установках

  • Зняти вимогу обов’язкової державної реєстрації  для дигестату, зазначену в Законі України «Про пестициди та агрохімікати» (прийняти розроблений проєкт Закону №  5039 від 15.07.2021. Проєкт закону підтримано профільним комітетом 8 вересня 2021 р.). 
  • Розробити і затвердити національний стандарт на дигестат за використання його як органічного добрива чи поліпшувача ґрунту.

Відсутність державної підтримки вирощування енергетичних рослин

  • Надати державну підтримку компаніям, що вирощують енергетичні рослини (прийняти розроблені проєкти Законів та підзаконних актів. Проєкти законів зареєстровано у ВРУ –  №5227 від 12.03.2021 та №5228 від 12.03.2021).

Нерозвиненість ринку твердого біопалива

  • Запровадити систему електронної торгівлі (СЕТ) твердим біопаливом за допомогою електронних аукціонів із забезпеченням якості біопалива в СЕТ (прийняти розроблений проєкт Закону та підзаконні акти. Проєкт закону – в Міненерго).

Труднощі виробників теплової енергії з біомаси із підключенням до теплових мереж ЦТ

  • Запровадити конкурентний ринок теплової енергії.
  • Забезпечити недискримінаційний доступ незалежних виробників до теплових мереж ЦТ.  
  • Запровадити торги із закупівлі теплової енергії у незалежних виробників (прийняти розроблений проєкт Закону та підзаконні акти. Проєкт закону – в Держенергоефективності).

Необхідність сплачувати податок за викиди СО2 для котелень, ТЕЦ, ТЕС на біомасі

  • Звільнити від сплати податку за викиди СО2 установки, що спалюють біопаливо (прийняти розроблений проєкт Закону та підзаконні акти. Проєкт закону – в Міненерго).

Просимо Верховну Раду України підтримати сектор біоенергетики і зняти законодавчі бар’єри!