22 вересня Біоенергетична асоціація України спільно з проєктом BIOFIT провела перший вебінар на тему «Біоенергетичне дооснащення для сектору виробництва електричної та теплової енергії: Європейські технології та приклади» із серії вебінарів «Підтримка біоенергетичного дооснащення енергетичного сектору України». Метою цих подій є сприяння співпраці та обміну досвідом між європейською промисловістю та гравцями приватного сектору із зацікавленими сторонами із промислового, державного та наукового секторів в Україні.

У заході взяли участь 117 учасників, які репрезентували різні категорії зацікавлених сторін: представники Міністерства енергетики України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, представники місцевих громад, бізнесу, науково-дослідних установ та інші.

Метою проєкту BIOFIT є сприяння впровадженню біоенергетичного дооснащення у таких п’яти галузях промисловості: біопаливо першого покоління, целюлоза та папір, нафтопереробні заводи, станції на викопному паливі для виробництва електричної та /або теплової енергії.

Під час вебінару доповідачі поділилися своїм досвідом та знаннями з українською аудиторією задля підтримки енергетичного сектору України на шляху до біоенергетичного дооснащення. Маноліс Карампініс, науковий співробітник Центру досліджень та технологій Еллада – CERTH, коротко ознайомив із проєктом BIOFIT, його діяльністю та результатами і пояснив, як поступове припинення використання викопного палива у секторах електроенергетики та тепла ЄС може створити можливості для біоенергетичного дооснащення.

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України, розповів про стан постачання і виробництва енергії в секторах України та наголосив, що великий невикористаний вітчизняний потенціал біомаси (переважно агробіомаси) знаходиться у місцях, близьких до наявних вугільних та газових теплоелектростанцій. Біоенергетика могла б забезпечити модернізацію цих генеруючих потужностей за умови ухвалення сприятливої рамкової політики.

Бйорн Форсберг, генеральний директор та менеджер з глобального ринку, WTS AB Powder Burners, надав детальний технічний огляд технології спалювання порошкової деревини, що може бути використана для заміни вугілля, газу або нафти у парових та водогрійних котлах, а також представив досвід ТЕЦ у Польщі, на якій повністю замінили вугілля за допомогою установки пальників для порошкової деревини. Йоханна Лінден, генеральний директор Petro Bio AB, розповіла про цікавий досвід клієнтів: паперова фабрика, котельня централізованого теплопостачання, велика пральня та завод з енергетичної утилізації відходів, які змогли замінити споживання викопного палива відновлюваною біомасою, спаленою у формі порошку або біонафти.

Після короткої перерви Пребен Мессершмідт, керівник проєкту Power (Ramboll), пояснив, як перехід на біомасу може бути життєздатною альтернативою, яка добре себе зарекомендувала, для великомасштабних вугільних станцій, що в іншому випадку були б виведені з експлуатації. Він також окреслив технічні проблеми, пов’язані із зміною палива та можливі рішення. Менеджер з продажів, Rebuilds and Conversions (Valmet) Йоонас Хамалаінен зосередився на технології барботажного киплячого шару (BFB), альтернативній модернізації, яка добре підходить для активних котлів на вугіллі та біомасі, а також для регенераційних котлів на целюлозних заводах. Було представлено типовий асортимент палива, яке можна ефективно використовувати у модернізованій установці з BFB, переваги та проблеми переведення, а також приклади успішних проєктів.

Наприкінці Каміла Вагіека, директор департаменту енергетики та зв’язків з громадськістю Veolia, розповіла, як європейська компанія, що використовує переваги сучасних технологій та місцевих залишків біомаси і побічних продуктів, модернізувала кілька своїх установок та поступово припинила споживання викопного палива. Вебінар завершили короткими підсумками, були надані відповіді на запитання аудиторії.

Програма семінару та всі презентації доступні за посиланням.

Другий онлайн вебінар «Біометан: передача технологій, законодавства та найкращих практик Європейського досвіду» відбудеться 10 листопада 2021 року.

Завантажуйте програму та реєструйтеся за посиланням.


Проєкт BIOFIT отримав фінансування від програми досліджень та інновацій Європейського Союзу “Горизонт 2020” за грантовою угодою № 817999. Цей документ та презентації доповідачів відображають лише погляди авторів. Європейське виконавче агентство з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA) не несе відповідальності за будь-яке використання інформації, що міститься у цьому документі.