Реалізація проєктів у сфері біоенергетики на землях, які на сьогодні недостатньо використовуються, потребує комплексної оцінки. Для цього в межах проєкту Bioplat-Eu розроблений сучасний інструмент та методологія з вивчення впливу на сталість, а також моніторингу сталості. Проєкт Bioplat-Eu допомагає в ефективному прийнятті рішень саме щодо біоенергетичних проєктів шляхом надання вебГІС інструменту для оцінки сталості.

Концепція оцінки сталості структурована як аналіз різниці у впливах, викликаних двома (або більше) прогнозними сценаріями: базовим та цільовим (в межах цільового регіону). Для кожного показника сталості є проєкція у майбутнє умов, які очікуються без реалізації біоенергетичного проєкту (базовий сценарій) та із реалізацією біоенергетичного проєкту (цільовий сценарій).

Геопросторові дані інструменту вебГІС Bioplat-Eu містять географічну карту та набір базових шарів з інформаційними даними, а також ГІС карти земель, визначених як маргінальні або такі, що недостатньо використовуються в Європі та Україні, на підставі аналізу супутникових знімків та інших вхідних геоданих, зібраних партнерами проєкту. Використовуючи карту, користувач може шукати та переглядати на ній конкретні території для виконання оцінки сталості. Більше інформації вже на платформі SAF.

Розповідаємо, як працювати з інструментом:

  1. Знайти регіон на карті на сайті: https://webgis.bioplat.eu/.
  2. Визначити ділянку із землями, що недостатньо використовуються і можуть бути місцем виробництва біомаси (можна обрати кілька ділянок або визначити полігон іншої форми в межах однієї ділянки).
  3. Вибрати Низький чи Високий рівень догляду в межах Практики управління господарством, яка враховує різні норми застосування добрив, механізації та засобів захисту рослин.
  4. Обрати культуру для вирощування (залежно від кліматичної зони будуть запропоновані такі культури: Рижій, Евкаліпт, Арундо тростинний, Кукурудза, Міскантус, Тополя, Ріпак, Сорго, Соя, Цукровий буряк, Соняшник, Просо прутовидне, Пшениця, Солома, Верба).
  5. Вибрати біоенергетичний напрям (залежно від обраної культури будуть запропоновані такі: 1G Етанол, ТЕЦ (тверда біомаса), ТЕЦ (біогаз), Рослинна олія, Біодизель, ТЕЦ (газифікація), 2G Етанол (з целюлози), Біометан, Гідрована рослинна олія).
  6. Вибрати Станцію переробки біомаси (залежно від обраного біоенергетичного напряму буде запропоновано найближчу станцію, проте можна самостійно визначити місце розташування, позначивши його на карті).

Після цього користувач буде перенаправлений до «Набору Даних Ланцюжка Вартості», де у разі реєстрації можна уточнити вхідні дані, які будуть надалі використані для моделювання оцінки показників сталості.

Показники сталості, які може оцінити користувач, змоделювавши біоенергетичний ланцюжок вартості, поділені на:

  • екологічні (викиди парникових газів, водозабезпечення, зміну землекористування тощо),
  • соціальні (створення робочих місць, дохід у секторі тощо);
  • техніко-економічні (продуктивність, енергетичний баланс, валова додана вартість, інфраструктура, логістика тощо).

Bioplat-Eu надає подальші рекомендації користувачам платформи через службу підтримки. Ви можете звернутися до експертів Bioplat-Eu і поставити їм будь-які запитання в межах тематику проєкту. Для цього варто скористатися сайтом проєкту.

Завантажуйте оригінальну презентацію експертки UABIO Олександри Трибой з результатами проєкту, а також дізнавайтеся більше про розвиток біоенергетики в Україні та критерії сталості на сайті платформи сталого агробізнесу SAF.


ВебГІС інструмент для оцінки сталості біоенергетичних проєктів розроблено в межах проєкту ЄС Горизонт2020 за грантовою угодою № 818083.

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).