Чесько-український консорціум інвестує у нові котельні на біомасі для зменшення рахунків за опалення у містах Мелітополь та Першотравенськ, у планах – Святогірськ та Лиман

У жовтні представники міжнародного інвестиційного консорціуму, утвореного RSJ (Чеська Республіка) та Isatex (Україна), підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо впровадження котелень на біомасі з українськими містами Мелітополь, Першотравенськ, Святогірськ та Лиман. Основна церемонія підписання відбулася 21 жовтня у Посольстві Чеської Республіки в Києві. Меморандум з містом Мелітополем підписано 19 жовтня.Церемонія в Києві відбулася за участі заступника посла Чехії в Україні пана Йіржі Преклік.

Відповідно до угоди інвестори будуватимуть котли для спалювання соломи в Мелітополі та Першотравенську потужністю по 10 МВт кожен. «Зелене» тепло буде подаватися міським теплопостачальним підприємствам. 

RSJ та Isatex розглядають можливість розробки котлів на біомасі також у містах Світогорськ та Лиман.

«Зелене» тепло буде вироблятися шляхом спалювання понад 11 000 тонн тюкованої соломи щорічно в кожному котлі потужністю 10 МВт. Таким чином, близько 11 000 000 гривень піде постачальникам соломи, зокрема місцевим фермерам. RSJ та їх партнери мають великий досвід роботи із соломою: за останні 10 років вони спалили в котлах понад 2 мільйона тюків соломи (це майже 1 мільйон тонн). Для виготовлення котла планується співпрацювати з місцевими виробниками, так щоб основна технологія була виготовлена в Україні під чеським проєктом і наглядом. Нові котли будуть надійним джерелом тепла для муніципальних потреб щонайменше на 20 років.

Один котел потужністю 10 МВт на соломі вироблятиме до 35 000 Гкал “зеленої” теплової енергії на рік. Крім того, в кожному місті розглядається розширення проєкту шляхом додавання другого котла на біомасі. Ціна придбаної теплової енергії становитиме 90% тарифу на виробництво теплової енергії, що застосовується для міського теплопостачальника у відповідному місті та періоді.

Кожен котел потужністю 10 МВт дозволить заощадити 7700 тонн CO2 екв для Мелітополя та 11500 тонн CO2 екв для Першотравенська, зробивши міста більш екологічними. Тепло, вироблене з соломи місцевого виробництва, щорічно замінить близько 4 000 000 кубометрів газу та 7 000 тонн вугілля.

Вартість проєкту оцінюється в 4 000 000 євро для однієї котельні та 500 000 євро для створення ланцюжка постачання соломи.

Варто зазначити, що на відміну від газу, що тісно пов’язаний зі світовими ринками, тепло з біомаси може забезпечити більш стабільні ціни на тепло. Крім того, використання палива місцевого виробництва сприяє впровадженню циркулярної економіки (“концепція острова енергії”) та забезпечує енергетичну незалежність для громад.

Таким чином, Мелітополь стане менш залежним від імпорту газу з інших регіонів України, а також із-за кордону. Виробництво тепла в Першотравенську буде забезпечено навіть після закриття місцевих вугільних шахт без необхідності підключення до газової мережі.


Угоду підписали: Іван Федоров, мер Мелітополя; Оксана Вінницька, мер Першотравенська; Лібор Вінклер, генеральний директор RSJ Investments; Алекс Фокарді, генеральний директор Isatex Invest Group; Олена Ялсукова, директор Тепло-Мелітополя; Ірина Кривенко, директор Першотравенського комунального підприємства.