20 грудня Біоенергетична асоціація України спільно з громадською спілкою Global 100% RE Ukraine та Міжнродним інститутом менеджменту (МІМ) провели третє засідання робочої групи у межах проєкту REGATRACE «REnewable GAs TRAde Centre in Europe» (Торгівля відновлюваними газами в Європі) програми Horizon 2020 та проєкту ЄБРР «Зонування виробництва біометану і оцінка можливості та умов підключення виробників біометану до систем передачі та розподілу газу в Україні». У результаті було представлено Дорожню карту виробництва та використання біометану в Україні. Також обговорили імплементацію нещодавно ухваленого закону про біометан.

До заходу безпосередньо долучилося близько 150 учасників у форматі офлайн та онлайн. Понад 300 зацікавлених осіб переглянули трансляцію.

Третє засідання робочої групи

Розпочалася подія з вітальних слів народного депутата України Андрія Жупанина, голови правління UABIO Георгія Гелетухи, менеджера ЄБРР Кирила Томляка, голови правління Global 100RE Ukraine Олександра Домбровського, президента бізнес-школи МІМ Ірини Тихомирової.

Під час виступу Андрій Жупанин розповів про законодавчу підтримку розвитку виробництва біометану в Україні, започаткований проєкт «Енергія змін», а також майбутні парламентські ініціативи у сфері відновлюваної енергетики.

Георгій Гелетуха у своїй презентації окреслив перспективи біометану в Україні, наголосив на необхідності розробки українського реєстру біометану, синхронізованого з реєстрами європейських країн.

Дорожню карту виробництва та використання біометану в Україні презентував провідний експерт Біоенергетичної асоціації України Юрій Матвєєв.

Засідання робочої групи

Презентацію керівництва з техніко-економічного обґрунтування, що охоплює інвестиційні проєкти з біометану з прикладами для України, представив експерт НТЦ «Біомаса» Петро Кучерук.

Експерт НТЦ «Біомаса» Олексій Епік розповів про можливості та умови підключення виробників біометану з урахуванням стану та структури систем передачі та розподілу газу в Україні.

Своє бачення представили також українські оператори розподільних газових мереж України (РГК) та газотранспортної системи України (TSO UA), зокрема Ігор Гоцик, керівник проєктів Регіональної газової компанії, та начальник управління розвитку мережі Оператора газотранспортної системи України Микола Каденський.

Надзвичайно актуальним у цьому контексті був аналіз вимог українського законодавства щодо закачування біометану в газорозподільну або газотранспортну систему та його подальшого транспортування до ЄС, який представив партнер ТОВ «Дентонс Юроп» Максим Сисоєв.

Презентаціх спікерів


Програма заходу доступна за посиланням.

Відеозапис доступний за посиланням.