Хочемо вас познайомити з одним із проєктів-криголамів AgroBioHeat — громадську ініціативу контрольованого викошування очерету для порятунку херсонських плавнів від пожеж. ГО «Генеруюча платформа Добробуд » реалізує проєкт-криголам AgroBioHeat із впровадження системи опалення на агробіомасі комплексу офісних, складських і виробничих приміщень у м. Херсон.

проєкт AgroBioHeat

Про проєкт

Директор Громадської організації «Генеруюча платформа Добробуд» Оксана Прохорова налагодила технологію заготівлі очерету та його переробки у паливні брикети. Відповідно до набутого практичного досвіду вдавалося заготовити від 10 т до 50 т старого очерету з гектару. Викошування здійснювалося на приватних ставках у зимовий період, коли мешканці плавнів ховаються від холодів, що мінімізує вплив заготівельних робіт на екосистему. На місті скошеного старого очерету, що був сухим, вже з весни відростає новий зелений, який вже так просто не підпалиш.

Чому цей проєкт актуальний і потрібний?

Щороку Херсонська область потерпає від масштабних пожеж через займання очерету. Особливо потужні пожежі виникають у період спеки, що призводить до жахливих екологічних катастроф.Страждають екосистеми, бідніють природні ландшафти, а люди страждають через дим і сморід. І через зміни клімату з кожним роком стає все більше спекотних днів, що збільшує пожежну небезпеку регіону.

Що горить?

На Херсонщині сконцентровані зарості очерету загальною площею близько 80 тис. га. Очерет – це багаторічна трав’яниста рослина, надземна частина якої формується протягом вегетаційного періоду і щорічно відмирає. Мертві стебла залишаються на рослині протягом 5 років, формуючи загущені зарості. У таких заростях очерету пожежа — звичайна справа.

Що призводить до пожеж?

  1. Необережне поводження з вогнем мандрівників: необережно викинутий недопалок сигарети, залишки вогнищи, або навіть скляний уламок, який, сфокусувавши сонячний промінь, запалює суху рослинність.
  2. Навмисно підпалений очерет. Іскри вогнища розлітаються, і вогонь швидко розповсюджуються на прилеглу суху рослинність. За рахунок вітру іскра може пролетіти відстань 400-600 м! Уявляєте масштаб?
  3. Очерет у місці, де пожежу загасили, може тривалий час тліти, що також може спричинити появу іскор. За короткий час пожежа може розповсюдитися на значну територію, що ускладнює роботу пожежникам.

Статистика пожеж та протипожежні заходи

У 2020 році в Херсонській області сталося понад 150 пожеж, деякі з них дійшли до житлових будинків. Характерною особливістю таких пожеж є висока щільність вогню, його швидке поширення, велика кількість диму, а висота полум’я сягає 30 метрів. Обмеженні матеріально-технічні та людські ресурси ДСНС не завжди дають можливість швидко відреагувати на пожежі.

Головне управління ДСНС постійно здійснює інформування органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, голів селищних та сільських рад щодо необхідності проведення профілактичних заходів, а місцевого населення – щодо дотримання правил пожежної безпеки протягом пожежонебезпечного періоду. Також необхідно встановити спеціалізоване обладнання для раннього виявлення пожеж.

Який вихід?

Одним із дієвих протипожежних заходів у заростях вважається контрольоване викошування очерету. Це покращує екологічний стан плавнів, сприяє підтримці різноманіття їх тваринного і рослинного світу, а одержану під час косовиці сировину можна використовуватися для виробництва різної продукції.

проєкт AgroBioHeat

Переваги викошування

Економічний енергетичний потенціал очерету у регіоні можна оцінити у 83 тис. т у.п./рік, що еквівалентно заміні близько 71 млн м3 природного газу.

За оцінками ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», загальний річний обсяг очерету в Херсонській області становить 375 тис. т с.р.

Очерет — це цінна лігноцелюлозна сировина, яку можна використовувати для виробництва будівельних і конструкційних матеріалів з високою доданою вартістю.

Відходи очерту можливо або використати для прямого спалювання у котлах, або переробити у паливні брикети. Правила екологічно безпечної заготівлі очерету в Україні та у світі вже добре відпрацьовані. Наприклад:

  • Така діяльність проводиться у Дунайському біосферному заповіднику, Національному природному парку «Тузловські лимани», Нижньодністровському національному природному парку.
  • За кордоном також використовують такі практики. Зокрема, з досвідом заготівлі та використання очерету у Німеччині була можливість ознайомитися на віртуальній екскурсії проєкту AgroBioHeat: Енергетична утилізація біомаси з водно-болотних угідь.

Висновок

Викошування очерету у Херсонській області сприятиме покращенню протипожежної обстановки у плавнях очерету, зупинить деградацію унікальної екосистеми і у довгостроковій перспективі дозволить відновити її.

Громади, розташовані поблизу плавнів, отримують нову економічну діяльність, яка створить нові робочі місця, забезпечить отримання додаткового доходу та сприятиме залученню місцевої біомаси для енергетичних потреб бюджетної сфери, населення та бізнесу.