OECD Logo

Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD), яка налічує 38 розвинених країн та працює в понад 100 країнах світу, надала першу оцінку економічних і соціальних наслідків та наслідків для політики війни в Україні.

«Війна показала важливість мінімізації залежності від Росії щодо ключового імпорту, диверсифікації джерел енергії, а також прискорення відмови від викопного палива шляхом більшого інвестування у відновлювані джерела енергії», — ідеться в Оцінці.

ЄС дуже покладається на Росію у постачанні енергоносіїв. 27% імпорту нафти ЄС, 41% імпорту природного газу та 47% імпорту твердого палива надходять з Росії. Щоб повністю компенсувати цю залежність і побудувати енергетичну безпеку в Європі, знадобиться кілька років, але діяти слід вже почати.

«У цих екстремальних обставинах, з якими стикається європейський енергетичний ринок, я наполегливо пропоную переглянути поточну політику, зокрема здійснити переоцінку структури ринку, щоб забезпечити енергетичну безпеку та доступність ресурсів, і при цьому не відходити від кліматичних цілей», – сказав Генеральний секретар ОЕСР Матіас Корманн.

За даними організації, війна росії проти України скоротить глобальне зростання на понад 1% у 2022 році (замість попередніх 4,5% тепер очікують 3%). Наразі вже очевидно, що наслідки війни для світової економіки будуть масштабніші за пандемію COVID-19.

Глобальна мета наразі — забезпечити стійкість наших глобальних ланцюгів поставок, енергетичну, продовольчу та цифрову безпеку, дотримуючись курсу наших кліматичних цілей. Крім того, важливо надати гуманітарну підтримку людям, які постраждали внаслідок війни.


Джерело: Заява “ОЕСР закликає до цілеспрямованої підтримки вразливих верств населення, оскільки війна підриває глобальне відновлення” / OECD calls for well-targeted support to the vulnerable as war undermines global recovery