Георгій Гелетуха: 8 кроків для відмови від російського газу

Як Україні відмовитися від російського газу? Читайне нову статтю голови правління UABIO Георгія Гелетухи для онлайн-медіа “Українська правда”.

Близько 40% енергії Україна змушена закуповувати за кордоном, у тому числі у росії, що вводить нас у пряму енергетичну залежність від ворога. Безперечно, ембарго на закупівлю нафти, газу і вугілля з країни-агресора — це підрив економіки агресора, а значить менше російських танків, зброї і ракет в Україні.

Пропозиції експерта

  1. Заміщення природного газу біомасою і твердим паливом при виробництві теплової енергії. Україна потенційно може замістити до 10 млрд м3 природного газу/рік біомасою.
  2. Подальше будівництво вітрових і сонячних електростанцій.
  3. Виробництво біометану. Україна може потенційно виробляти до 10 млрд м3 біометану/рік переважно з аграрних відходів і залишків.
  4. Підвищення рівня гнучкості і декарбонізації енергосистеми України. Необхідне будівництво нових накопичувачів енергії та маневрених потужностей на природному газі і біометані.
  5. Прискорити підвищення енергоефективності в будівлях і промисловості. Відновлення зруйнованої інфраструктури та житлового фонду необхідно здійснювати урахуванням підвищених вимог щодо енергоефективності будівель.
  6. Замінити російські поставки природним газом з інших джерел. Газ, який ми закуповуємо на західному кордоні з країн східної Європи, має російське походження, і гроші, які ми за нього сплачуємо, також переважно осідають в країні-агресорі і використовуються, в тому числі, на війну проти України.
  7. Прискорити впровадження теплових насосів. Вважаємо, що котли і ТЕЦ на біомасі разом з тепловими насосами становитимуть основу майбутніх систем теплопостачання України.
  8. Максимально можливе продовження термінів експлуатації існуючих атомних електростанцій. Україні потрібно якнайшвидше розробити дієву і амбітну програму відмови протягом кількох років від російського газу, вугілля, нафти та нафтопродуктів.

Нагадаємо, на початку березня 2022 року Європейська Комісія запропонувала концепцію плану REPowerEU (“Перезарядка ЄС”). План передбачає три напрями заходів:

  • термінові дії щодо контролю цін,
  • забезпечення поповнення сховищ газу на наступний опалювальний сезон,
  • диверсифікацію джерел енергопостачання.

Реалізація цих заходів дасть можливість скоротити потребу в російському природному газі на дві третини вже до кінця 2022 року.


Джерело: Стаття “8 кроків для відмови України від російського газу” | Українська правда: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/04/5/685222/.