Біоенергетична асоціація України (UABIO) звернулася до Міністра енергетики Германа Галущенка та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (Н К Р Е К П) Костянтина Ущаповського щодо встановлення рівня розрахунків для виробників «зеленої» електроенергії з біогазу – 80% від середньозваженого «зеленого» тарифу за 2021 рік.

Наголошуємо, це критично важливо для існування галузі. Тому просимо підписати нас і поширити цю інформацію для максимального розголосу.

Що пропонує команда UABIO?

Просимо переглянути розподіл коштів з рахунку Держпідприємство «Гарантований покупець» за результатами продажу електроенергії згідно з наказом Міненерго від 15.06.2022 року No 206 та встановити рівень розрахунків для виробників «зеленої» електроенергії з біогазу – 80% від середньозваженого «зеленого» тарифу за 2021 рік.

Ми не просимо будь-яких поступок чи 100% оплати за вироблену «зелену» електроенергію, передбаченої законодавством, однак через прийняті розпорядчі документи Міненерго виробники «зеленої» електроенергії з біогазу ризикують збанкрутувати, а вся галузь перестати існувати.

Чому це необхідно?

Потужності енергогенерації, що працюють на біомасі та біогазі, наразі перебувають на межі вимушеної зупинки.

Основні причини:

  • Ухвалені Міненерго документи, якими на період воєнного стану для ДП «Гарантований покупець» встановлені обмеження щодо розрахунків із виробниками електричної енергії з біогазу на рівні 40%.

У результаті:

  • оплата на рівні нижче фактичної собівартості електроенергії (84%), що покриває лише витрати на оплату праці, соціальні внески, інші обов’язкові відрахування. Виробництво електроенергії з біогазу включає в себе значні операційні витрати, пов’язані з сезонною заготівлею сировини та її круглорічним зберіганням, цілодобовим та почасовим графіком використання сировини в технологічному процесі з використанням автомобільної та тракторної техніки і значної кількості технологічного обладнання з метою забезпечення безперебійного процесу ферментації та почасового дотримання прогнозної величини генерації. Для проведення вищезгаданих технологічних операцій та контролю за почасовим рівнем генерації, з метою запобігання відхилень від графіку генерації проводиться цілодобове чергування водіїв, трактористів, електромонтерів, слюсарів КВПіА, операторів станції ферментації та генерації.
  • несвоєчасні розрахунки ДП «Гарантований покупець» з виробниками«зеленої» електроенергії з біогазу, внаслідок чого гостро постало питання обслуговування кредитної заборгованості, адже частину коштів з цих розрахунків оператори біогазових станцій направляють на погашення відсотків та тіла кредитів.
  • Фіксація «зелених» тарифів на рівні курсу валют грудня 2021 року i до закінчення воєнного стану (Постанова HKPEKП No 363 від 31.03.2022p.).

Значне зростання курсу євро спричинило здорожчання витратних матеріалів та запчастин. Обладнання для виробництва біогазу та електроенергії потребує щоденного технічного обслуговування та планово-попереджувальних ремонтів з використанням запасних частин та допоміжних і мастильних матеріалів (мікроелементи, сорбенти, піногасники, рідкі та густі мастила) з імпортною складовою від 70 до 80%.

У разі вимушеної зупинки біогазових станцій через відсутність обігових коштів для забезпечення виробничого процесу підприємства понесуть значні збитки, порушаться канали для заготівлі сировини, терміни сплати податків, відбудеться втрата значної кількості робочих місць. Для відновлення роботи біогазових станцій знадобиться від 4 до 6 місяців.

Міжнародний досвід регулювання галузі

В усіх країнах ЄС «зелені» тарифи, чи тарифи встановлені після проведення аукціонів, на електроенергію з біогазу дорівнюють, або до 25% перевищують тарифи на електроенергію з біомаси.

В Україні нелогічна ситуація: за електроенергію з біогазу встановлено рівень розрахунків у 40% від середньозваженого «зеленого» тарифу за 2021 рік, що є суттєво меншим, ніж для електроенергії з біомаси – у 75%.