Георгій Гелетуха

Ворог може використати опалювальний сезон для штучної енергетичної кризи в Україні. І саме біомаса є простим, звичним і найбільш доступним способом відмовитися від природного газу. Пропонуємо важливі коментарі голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи щодо цієї теми для видання Ukrаїнська Energетика.

Колосальне здорожчання природного газу суттєво впливає на розвиток ринку біопалив у Європі, зокрема й в Україні.

Зазначимо, що у 2020 році біомаса замістила біля 5,2 млрд м3 природного газу, а це приблизно 15% від загального довоєнного споживання.

Енергетичний потенціал біомаси в Україні, за оцінками UABIO, становить близько 21,2 млн тонн нафтового еквіваленту на рік, що дорівнює 26 млрд м3 газу.

2050 рік — чого чекати Україні?

Загальна підтримка курсу Green Deal призведе до зростання енергії з ВДЕ як мінімум до 50%, з яких половину, на думку експерта, може забезпечити саме енергія з біомаси.

Нагадуємо, найбільшими ресурсами Україні є саме залишки сільськогосподарського виробництва (солома, стебла рослин, лушпиння та корзинки соняшника) та енергетичні культури (як тверді види (тополя, міскантус), так і силос та кукурудза на біогаз).

Найдешевші вартості енергії зараз якраз в біопаливах, тому проєкти із заміщення газу, особливо комерційного, який використовує промисловість

Георгій Гелетуха

Читайте у статті про:

  • Обсяги і розподіл генерації — Яку частку біоенергетика займає в енергобалансі;
  • Як громади заміщують природний газ на біомасу;
  • Три ціни природного газу для різних споживачів;
  • Чому тепло з біомаси купувати вигідно не всім та кому це вигідно;
  • З чого і як починати реалізацію біомасового проєкту.

Джерело: Стаття “Теплова альтернатива: біомаса поступово заміщує природний газ” у виданні Ukrаїнська Energетика