Експорт біометану: три головних умови подачі біометану в газову мережу та дві опції подачі біометану у газові мережі (у ГТС чи у ГРС), а також їх переваги і недоліки.

Пропонуємо вам прочитати актуальну статтю голови правління Біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгія Гелетухи для видання “Економічна правда”.

Чому ця тема важлива?

Георгій Гелетуха про експорт біометану

Аргументи:

  • Потенціал виробництва біометану в Україні чи не найбільший у Європі (до 10 млрд м3/рік).
  • Україна є одним із найбільших видобувників природного газу (ПГ) в Європі, за цим показником вона поступається лише Норвегії, Великобританії та Нідерландам.
  • Обсяги власного видобутку ПГ Україною становлять 20,0-21,5 млрд м3 на рік. Обсяг імпорту ПГ в останні роки сягає 9-10 млрд м 3 /рік. Це власне той обсяг, який цілком можливо замінити лишебіометаном, не враховуючи інші можливості заміщення ПГ біомасою в котельних таТЕС/ТЕЦ, а також заходи з енергоефективності.

Отже, потенціал заміщення імпортованого ПГ є співставним з оціненим потенціалом виробництвабіометану в Україні.

Дізнавайтеся про досвід Франції, де наразі щотижня вводиться в експлуатацію новий біометановий завод. А також як вирішити проблему диспропорції між регіонами України щодо потенціалу виробництвабіометану. Зокрема:

  • Редизайн мереж (з їх кільцюванням та підключенням додаткових споживачів до відповідних ГРС);
  • Встановлення компресорів, які зможуть перекачувати надлишковий біометан з ГРС у ГТС.

Георгій Гелетуха пояснює, чому сценарій virtualpipeline – не завжди ефективний для великих обсягів виробництва біометану та потребуєдодаткових інфраструктури та обладнання. Та чому найбільш раціональний шлях – дозволити системі газових мереж працювати у ширших зонах і перекачувати обсяги енергії із мереж низького тиску у високі.


Джерело: Стаття Георгія Гелетухи “Куди подавати український біометан?” у виданні “Економічна правда”