UABIO пропонує удосконалити щоквартальні розрахунки середньозваженого тарифу Держенергоефективності для виробників тепла із газу. Просимо уваги і підтримки до цього листа!

Виробництво теплової енергії в Україні здійснюють два типи компаній:

  • ті, що здійснюють виробництво теплової енергії з газу,
  • ті, що виробляють теплову енергію з альтернативних джерел (тріска, дрова, деревні гранули тощо).

19 серпня 2022 року набув чинності закон, яким запроваджено мораторій на підвищення цін (тарифів) у сфері теплопостачання для обох типів компаній-виробників теплової енергії з компенсацією заборгованості з різниці в тарифах з бюджету.

Наразі є дискримінація — у виробників тепла з альтернативних джерел немає можливості претендувати на компенсацію на рівні з іншими учасниками ринку. Наша пропозиція усуне проблему.

Пропозиції UABIO

Подальші щоквартальні розрахунки середньозваженого тарифу Держенергоефективності вести у двох варіантах:

  1. «базовий» — на підставі тарифів, за якими реально працюють виробники тепла з газу (тариф, що зараз розраховується Держенергоефективності);
  2. «економічно обґрунтований» — на підставі «економічно обґрунтованих тарифів», які готують усі виробники тепла із газу для отримання компенсації. Детальніше читайте у листі до Уряду.

Крім того, не можемо оминути увагою ще одну проблему.

Проблема моменту застосування мораторію на підвищення тарифів

Звертаємося за роз’ясненнями щодо можливості застосування виробниками теплової енергії з альтернативних джерел тарифів, що були законно затвердженні до моменту запровадження мораторію.

Враховуючи перехідні положення Закону 2479-IX та керуючись Конституцією України, тарифи не можуть підвищуватися з дати ухвалення Закону, тобто не має значення, коли тариф був встановлений у грудні 2021 року чи у липні 2022 року, головне щоб до набуття чинності Законом № 2479-IX, відповідно таким він і діятиме до кінця воєнного стану.

Міністерство розвитку громад та територій України, НАВПАКИ, вважає, що тариф має бути виключно той, що діяв на 24 лютого 2022 року, і з цього приводу надало відповідне роз’яснення.

Проте Конституція України чітко передбачає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, що неминуче призведе до судових спорів.


Будемо вдячні за розгляд цього питання і відповідну увагу до проблеми Голові Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України Андрію Герусу Прем’єр-Міністру України Денису Шмигалю, Міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову, Міністру енергетики України Герману Галущенку, Голові Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерію Безусу.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.