Експерт розповідає про роль молочних ферм у виробництві біометану. Дізнавайтеся, чим проєкт із виробництва біометану може бути цікавим для виробників молока? Спойлер:Там, де є гній, можна будувати біометановий завод.

Важливо

На сьогодні біометан є найдешевшим із можливих відновлюваних газів. До того ж, в Україні достатньо сільгоспсировини для його виготовлення.

Ви дізнаєтеся про:

  • Правову базу, що регулює виробництво і подачу біометану в газотранспортну систему України.
  • Біогазові станції, що вже працюють в Україні.
  • Різницю між біометановою і біогазовою установкою та що вигідніше виробляти.
  • Вартість і окупність проєктів з виробництва біогазу.
  • Реальні біометанові кейси в Україні.

Також у матеріалі ви знайдете фахові рекомендації щодо реалізації біометанових проєктів.

Про потенціал

Біометан має статус відновлюваного джерела енергії. Європа дуже зацікавлена саме в такому газі. Згідно з зеленим курсом ЄС має практично повністю відмовитися від всіх видів викопного палива до 2050 року. З усіх видів відновлюваних джерел енергії біометан — найбільш близька до ринку опція.

До 2030 року в ЄС планується виробляти або імпортувати 35 млрд кубометрів біометану, а до 2050-го — до 120 млрд кубометрів.

Це великий ринок поруч з Україною, який буде зростати. Україна могла б запросто продавати туди біометан за дуже хорошу ціну.

Умовно, якщо Європі треба 35 млрд кубів в 2030 році, то Україна могла б 2−3 млрд закрити. Якби ми продавали хоча б по 1 тис. євро, то заробляли б 2−3 млрд євро на рік тільки на продажу біометану. Це суттєвий додатковий заробіток для нашого сільського господарства.


Джерело: Матеріал “В Україні треба будувати біометанові заводи і заробляти гроші — Георгій Гелетуха” у виданні “Молоко і ферма”: http://milkua.info/uk/post/v-ukraini-treba-buduvati-biometanovi-zavodi-i-zaroblati-grosi-georgij-geletuha.