Deep Scan Tech

Унікальна технологія підземного 3D-сканування компанії ‘Deep Scan Tech’
(Фінляндія) застосована в Україні в рамках пілотного проєкту, метою якого було сприяння розвитку збору біогазу на українських полігонах твердих побутових відходів (ТПВ).

3D-сканування проводилося у грудні 2021 року на полігоні ТПВ м. Мелітополь. Проєкт фінансувався Фінсько-Українським Трастовим Фондом.

Діяльність Фонду підтримується Міністерством закордонних справ Фінляндії, управління Фондом здійснює корпорація NEFCO.

Результати проєкту

  • Сканування виявило місця розташування органічних речовин і вологи, наявність яких є необхідними передумовами для утворення біогазу та завдяки чому вони є надійними маркерами біогазового потенціалу полігону ТПВ.
  • Отримані результати дають уявлення про структуру простору під поверхнею полігону на глибині до 30–40 метрів.
  • Вимірювання тривали лише кілька днів, не потребували буріння та застосування важкого обладнання.

Можливе застосування технології в Україні

  • Потенціал застосування 3D-технології має широкий спектр, від техніко-економічних досліджень і проєктування нових систем для збору біогазу до оптимізації вже діючих систем, наприклад, шляхом додаткового буріння або зрошення поверхні полігону.
  • Планувальні рішення можуть спиратися на сканування старих полігонів ТПВ, інших місць захоронення відходів і забруднених ґрунтів.
  • У випадку України рекомендовано застосування технології для розвідки полігонів ТПВ, які ще не почали збирати біогаз, а також для моніторингу полігонів ТПВ, де вже впроваджено системи збору біогазу, з метою підтримки та оптимізації їхньої діяльності.
  • 3D-сканування може допомогти ухваленню рішень про зміну цільового призначення земельних ділянок, наприклад, у будівництві. Технологія може бути корисною для нового будівництва, а також дослідження порушених підземних структур у післявоєнний період.

Завантажити брошуру проєкту


Контакти в Україні: НТЦ Біомаса – mtv@secbiomass.com (Юрій Матвєєв).