Георгій Гелетуха: Які генератори потрібні Україні

За попередніми підрахунками, з початку 2022 року в Україну завезли 510 тис. генераторів. Процес ввезення суттєво спростився після затвердження державних податкових пільг, а також посилення міжнародної допомоги.

Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха у новій статті для видання “Економічна правда” наводить аргументи, чому бензинові і дизельні генератори – не оптимальне рішення.

Види генераторів

  • Мобільні генератори можуть працювати на бензині, дизпальному і природному газі. Бензинові генератори мають низькі ККД (18-20%) і моторесурс (до 4 тис год). Їх основна перевага – відносно низька вартість. Такі характеристики обмежують їх використання тільки в малих потужностях (3-10 кВт).
  • Дизельні генератори мають вищі ККД (до 40%) і моторесурс (до 40 тис год). Ціни на дизельні генератори на 20-40% вищі, ніж на бензинові з такою ж потужністю. Це основний вид мобільних генераторів потужністю 0,1-5 МВт.
  • Газові генератори мають високі ККД (30-40%) і моторесурс (до 40 тис год). Ціни на них співставні з цінами на дизельні генератори такої ж потужності. Крім того, газ екологічний і, як правило, дешевший за бензин та дизпальне.
Таблиця з порівнянням вартості одиниці енергії в енергоносіях для мобільних генераторів в Україні

Проте

Це дуже дорого і нерентабельно, особливо, якщо ми говоримо про бізнес.

Якщо електрика з мережі коштує для бізнесу близько 5 грн за кВт-год, то від генераторів – 20-25 грн за кВт-год.

Навіть за комерційної ціни природного газу 35-42 тис грн за тис. м3 вартість енергії в ньому (1045-1254 грн/ГДж) у низці випадків нижча за оптову вартість одиниці енергії в дизельному пальному (1 177 грн/ГДж).

Очікується, що ціни на газ в Україні будуть нижчими, відповідно вартість енергії в газі (328-493 грн/ГДж) стає у 2,3-3,5 разу нижча за оптову вартість одиниці енергії в дизпальному (1 177 грн/ГДж).

У багатьох випадках тепло від встановлених генераторів не використовується, а скидається в атмосферу, що суттєво знижує ефективність їх використання. Ці інвестиції, за прогнозом експерта, для багатьох ніколи не окупляться.

Які ж генератори потрібні Україні?

Газопоршневі електростанції потужністю 0,5-2 МВт на базі котелень централізованого теплопостачання. Саме такі генератори і запропоноване розташування має низку переваг. Яких саме? Читайте у матеріалі на сайті видання.


Джерело: Економічна правда.