Маємо ще одну важливу та актуальтну статтю голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи. Публікуємо головне, проте радимо крокувати за посиланням.

Георгій Гелетуха

Біоенергетика стабільно розвивається. За десять останніх років внесок біоенергетики в енергетичний баланс України збільшився у 3 рази: з 1,4 млн т н.е. в 2010 р до 4,2 млн т н.е. в 2020 р. Якщо перевести ці показники в еквівалент природного газу, то вже у 2020 році Україна заміщувала 5,2 млрд м3 природного газу/рік за рахунок біоенергетики. Середній темп зростання сектору за ці роки становив 11%/рік.

Енергетичний потенціал біомаси в Україні великий. У цілому він становить 24,87 млн т н.е. — це 29% загального постачання енергії в Україні (86,36 млн т н.е. в 2020 р.). Як у аграрної держави цей потенціал складається переважно з біомаси аграрного походження.

Використання сільськогосподарських відходів і залишків для виробництва теплової енергії в Україні — надважливий напрям. Всі види твердого біопалива конкурентні до природного газу для промисловості, і майже всі (крім гранул із деревини) – до природного газу для бюджетних організацій.За розрахунками, для промисловості найдорожче — опалення електроенергією і природним газом. Найдешевше – деревною тріскою і тюками соломи чи стебел кукурудзи.

Вартість одиниці енергії в Україні

Проблема —дотації. Разом з тим, тверді біопалива практично не конкурентні до газу для населення. І справа тут не у високій вартості біопалив, а у неринковому субсидуванні вартості газу для населення — вартість нижча у 5 разів за ринкову ціну.

Усі розрахунки та більше цікавих думок експерта доступні за посиланням.


Джерело: Стаття Георгія Гелетухи “Біоенергетика здатна замістити споживання в Україні  5,2 млрд м3 природного газу за рік” для видання AgroPolit.