2 лютого відбулися Загальні збори Біоенергетичної асоціації України (UABIO), під час яких Голова правління Георгій Гелетуха представив звіт про діяльність оргранізації у 2022 році та плани на 2023 рік. 

Гелетуха Загальні збори UABIO

Також він виступив із презентацією “Розвиток біоенергетики у ЄС. Бар’єри для розвитку біоенергетики в Україні”, у межах якої відбулася плідна дискусія.

«ЄС робить серйозну ставку на біоенергетику, – це підтверджує офіційна аналітика. Частка біоенергетики серед усіх ВДЕ у Європі — 58%. В Україні ж за останнім енергетичним балансом — 78%», — зазначив експерт.

Ми ділимося презентацією, де детально описані бар’єри, які на сьогодні стримують розвиток галузі.

У засіданні взяли участь: правління асоціації, члени організації, а також представники законодавчої та виконавчої влади: народний депутат України Андрій Жупанин; заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня; голова Держенергоефективності Валерій Безус; директорка департаменту Міністерства енергетики України Вікторія Гнатовська.

Матеріали

Презентації і документи:

Відеозапис події

Публікуємо важливі думки суб’єктів владних повноважень.

Андрій Жупанин:

Андрій Жупанин

Приємно чути, що біометан — ледь не єдина галузь, яка може розвиватися в енергетичній сфері в умовах війни. На законодавчому рівні ми разом із колегами працюємо над документом щодо гарантій походження. Також хотіли б врегулювати питання виробництва bio-LNG. Коли ми розпочинали роботу, ми не знали, які можливості нам дає індустрія виробництва біометану. Питання постає в тому, що є потенційний новий ринок, який ми можемо створити, якщо внесемо зміни до законодавства і дамо можливість виробникам біометану ставити додаткові установки для виробництва bio-LNG. Він потенційно може бути ще більш привабливим для експорту і мати ще більшу премію за кордоном, ніж сам біометан.

Нродний депутат наголосив, що відкритий до співпраці і цікавиться тим, як працює вже ухвалений закон, а також які труднощі виникають.

Віталій Головня:

Віталій Головня

Ми як представники аграрного сектору розуміємо, що Асоціація займається дуже актуальною та перспективною роботою. Україна має високий потенціал сировини, 80-90% якої можуть надавати саме аграрії. Ми готові долучатися до ініціатив UABIO, бо вони сприяють розвитку аграрної галузі, зокрема допомагають у переробці, зменшенні навантаження на логістику, а також у доданій вартості.

Ми вже почали плідну співпрацю як з Асоціацією, так і з потенційними виробниками біометану в Україні. 

Заступник Мінагрополітики подякував за співпрацю та наголосив, що запровадження біоенергетичних проєктів в аграрномуу секторі посилюватиметься.

Валерій Безус:

Валерій Безус

Незважаючи на війну, ми зробили все від себе залежне, щоб створити реєстр як базовий. Ми продовжуємо працювати над ним, щоб створити високорівневе IT-рішення. Проте у нас вже є документ. Я впевнений, що протягом 2023 року ми будемо мати висококласне сучасне ІТ-рішення щодо реєстру біометану, з яким  буде зручно прцювати усім стейкхолдерам, усім виробникам, потенційним набувачам, використувачам, передавачам гарантій. Паралельно ми вестимемо перемовини з європейськими майданчиками щодо визнання цих гарантій і синхронізувати реєстр у роботі з можливостями експорту гарантій походження.

Крім того, Голова Держенергоефективності наголосив, що Агентнство активно працює у сегменті твердих біопалив і відстоює законопроєкт щодо нульової ставки на викиди СО2. 

Також розробили проєкт закону щодо змін до ст. 20 закону про теплозабезпечення, щоб урегулювати норму прив’язки до середньозважених тарифів. Це дасть можливість виробникам теплової енергії з використанням альтернативних видів палива обирати: або так, як є, або економічно обгрунтовані тарифи.

Вікторія Гнатовська:

Вікторія Гладковська

Актуальна ситуація вимагає глибинної трансформації нашої економіки, і промисловості, і енергетики. Україна має розвинений аграрний сектор економіки, тому біоенергетика має стати одним із стратегічних напрямів на шляху до заміщення природного газу, зниження рівня імпортозалежності. Дійсно, на сьогодні нагальними питаннями є розвиток біометану в Україні і функціонування реєстру біометану, який запроваджує Держенергоефективності. Вже було вирішено питання щодо приєднання біометанових заводів до мереж ГТС та ГРМ. Ключовим є питання визнання гарантій походження ВДЕ загалом і біометану зокрема.  

Директорка департаменту Міненергозазначила, що актуальним є питання створення прозорого конкурентного ринку біопалива і біопаливної біржі. Цей законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді.

Також на часі питання ухвалення законодавчих змін, розроблених Міненерго, щодо вирощування енергетичних рослин, скасування податку на викиди СО2.

Відбулася плідна дискусія щодо можливостей експорту біометану та біржі біопалива. Свої думки представили члени асоціації: Сергій Савчук, який є членом правління UABIO, та Максим Сисоєв.


Дякуємо за співпрацю!