11-12 травня у Львові відбулася дводенна конференція «Угода мерів в Україні: працюємо разом над зеленим відновленням». Подія зібрала представників центральних органів влади, громад та асоціацій органів місцевого самоврядування. В режимі онлайн долучилися і представники інституцій Європейського Союзу.

Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха взяв участь у конференції як представник фахової спільноти сектору ВДЕ, без запровадження яких розвиток сучасних міст неможливий.

У межах події були організовані візити на обʼєкти інфраструктури управління побутовими відходами міста. Зокрема учасники заходу ознайомилися з такими інфраструктурними проєктами:

  • Механіко-біологічна переробка ТПВ з отриманням RDF, яке продаватимуть Івано-Франківському цементному заводу для спалювання в обпалювальних печах. Цей обʼєкт на сьогодні побудований на 25% і має бути завершений до кінця року. Відповідає за будівництво польська компанія Control Process. Вартість проєкту становить 50 млн Євро (з яких 10 млн Євро — грант, а решта суми — кредити EBRD і EIB).
  • Станція компостування, яка перетворює роздільно зібрану частину органічних відходів у компост, який використовується містом для парків і клумб.
  • Рекультивований Грибовицький полігон ТПВ. Після пожежі у 2016 році полігон було закрито для вивезення нових ТПВ, побудована система збирання біогазу і обробки фільтрату, проведено рекультивацію з покриттям тіла полігону трьома шарами геомембран. Загальна вартість робіт — понад 20 млн Євро.

Головні висновки виступу експерта у Львові

Крім того, Георгій Гелетуха виступив перед учасниками заходу, представивши досягнення Біоенергетичної асоціації України та перспективне бачення розвитку “зелених” технологій у державі.

Дані для інфографіки надані статистично організацією Євростат. Обробку даних здійснювали аналітики НАК “Нафтогаз України” та Мінекономрозвитку.

Експерт наголосив, що три ціни на газ, які існують в Україні, знижують конкурентність біомаси і призводять до ще більшої залежності від газу. Ціна газу в Україні повинна відповідати ринку.

Крім того, потрібна біопалива біржа. Її створення розширить використання біомаси і сформує сам конкурентний ринок.

Ще одним важливим кроком із запровадження сталої енергетики стане пріоритетний доступ ВДЕ до систем централізованого теплопостачання — інструмент, випробуваний Литвою, що має працювати в Україні.

Також, на думку голови правління UABIO, є потреба у розробці механізму стимулювання на заміну “зелених” тарифів. Одним із таких рішень може бути запуск аукціонів, за рахунок яких можуть зʼявитися проєкти на біомасі та біогазі, що генерують електроенергію.

Наразі ж найперспективнішим напрямом біоенергетики є біометан, який критично потрібен, щоб замістити природний газ. До кінця року і в період війни ми матимемо п’ять біометанових заводів. Але потрібно зробити ще більше. Тому що, інвестори повинні бачити доцільність цієї справи. Відновлювані джерела енергії — це ключ до енергетичної безпеки, наголосив Георгій Гелетуха.

Загалом варто зазначити, що важливість розвитку альтернативних джерел, енергії сонця, води, вітру, біо- та геотермальної енергії у тому, що ця система є більш розгалуженою, а відтак і більш стійкою до ракетних та дронових ударів російських терористів. Тому наразі розвиток ВДЕ — питання енергетичної безпеки.

Якщо ви б хотіли дізнатися більше, на сайті Gromada Group доступний матеріал з розширеними коментарями голови правління UABIO Георгія Гелетухи під час конференції “Угода мерів” у Львові.


Джерела:

  • Facebook голови правління UABIO Георгія Гелетухи;
  • стаття ““Зелена” генерація — це про виживання за екстремальних обставин” на сайті Gromada Group.