24-25 вересня 2013 відбулася Дев’ята міжнародна конференція «Енергія з біомаси», організована Біоенергетичною асоціацією України, Інститутом технічної теплофізики та НТЦ «Біомаса». Срібним спонсором конференції виступила чеська компанія ТОВ «Енергас Чехія».

У рамках конференції було проведено два спеціалізованих семінари:

Спонсорами семінарів виступили: NL Agency Міністерство економіки, Нідерланди; Посольство Королівства Нідерландів в Україні; Спеціальне агентство з відновлюваних ресурсів ( FNR ), Німеччина .

У роботі конференції взяли участі понад 170 експертів , включаючи 34 іноземних учасника з країн ЄС і США . Особливістю цієї конференції в порівнянні з попередніми було більша кількість учасників, що представляють компанії безпосередньо пов’язані з реалізацією біоенергетичних проектів в Україні: виробники біоенергетичного обладнання, зокрема, котлів на біомасі, великі агрохолдинги. Зросла кількість представників юридичних компаній, які займаються або планують займатися питаннями біоенергетики. Велику зацікавленість виявили також органи влади, такі як НКРЕ, а також Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних услуг. В рамках дводенної конференції були представлені 38 доповідей, включаючи пленарні виступи, усні та стендові доповіді. Крім того, була проведена спеціалізована панельна дискусія на тему «Бар’єри розвитку біоенергетики в Україні та можливі шляхи їх подолання», на якій 8 ключових експертів ринку шукали відповіді на наступні три питання:

  • Існуючі бар’єри для розвитку біоенергетики в Україні. Як їх подолати ?
  • Ваше ставлення до законопроекту № 2946 від 26.04.2013 «Про внесення змін до деяких законів України щодо виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».
  • Оновлена Енергетична стратегія України на період до 2030 року: чи відповідає вона можливостям сектора біоенергетики ?

При обговоренні особливостей використання біомаси в Україні були порушені питання, пов’язані з ресурсом біомаси та її підготовкою, наведені приклади дослідження і розвитку конкретних біоенергетичних технологій, порушені питання законодавства, стратегії розвитку та фінансування біоенергетичних проектів, відзначені економічні та екологічні аспекти розвитку технологій виробництва енергії з біомаси на прикладах біоенергетичних проектів, що здійснюються на території нашої країни. Крім українських реалій на конференції був представлений іноземний досвід у даній сфері. Матеріали конференції будуть доступні на диску. Дата виходу диска буде повідомлена окремо .

Програма конференції

Програма семінару “Бізнес-можливості біо-орієнтованої економіки”

Програма семінару “Практичні аспекти отримання та використання біогазу в Україні . Німецько-український діалог з питань біогазу “

Вітальне слово голови конференції Гелетухи Г.Г.

Доповідь голови конференції Гелетухи Г.Г.

Статистика відвідування конференції

Фотографії конференції

Фотографії семінару “Практичні аспекти отримання та використання біогазу в Україні”

Рішення конференції