Ділимося матеріалами пресконференції «Нова енергетична архітектура світу та Зелений перехід», яка відбулася 24 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі.

25-26 жовтня відбувається VIII Український Газовий Форум — велика та актуальна подія, а тому хочемо закцентувати на тому, про що говорили експерти.

Відеозапис пресконференції

Важливі думки спікерів

«Агресор хоче нас знищити, але ми жили і будемо жити, і проведення Форуму цьому підтвердження. Практика показує, що реальні рішення і проєкти будівництва вирішуються лише на базі колективного обговорення і різних точок зору. На таких засадах і має будуватись реальна енергетична політика країни», — Голова ГО “Експертна рада з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу” Леонід Уніговський.

«Ми звикли до парадигми «енергетика і мир», і постійно шукали рішення для енергетичної політики, незалежності і безпеки у формулі миру. А сьогодні повинні шукати абсолютно іншу формулу і осмислювати парадигму «енергетика і війна». Ми бачимо, що формула війни у технологічному плані швидко змінюється, і такі питання, як надійність, інновації, кібернетичний і фізичний захист нових об’єктів стають все більш важливими», – Президент “МХП Еко Енерджи” Олександр Домбровський.

За його словами, якщо ми хочемо перед собою поставити завдання енергетичної безпеки, повинні розуміти, що вона у тому числі складатиметься із спроможності бізнесу захистити себе. «Ми побудували два великі біогазові комплекси, де виробляємо біогаз, з нього електричну енергію, з якої виробляємо тепло, пар, і це в певній частині дає нам можливість енергетичної незалежності і безпеки», – навів приклад Президент “МХП Еко Енерджи”.

«Україна має найбільшу кількість сировини для виробництва біометану й усі можливості для його транспортування до ЄС», — наголосив Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

За його словами, наразі в Європі дуже великий попит на біометан. У країнах ЄС виробляють близько 3,5 млрд куб. м. біометану на рік. Країни Співдружності поставили за мету виробляти у 2030 році 35 млрд куб. м. біометану на рік.

На 2050-й рік аналітики взагалі розглядають перспективу біометану від 90 до 120 млрд м3 на рік. Європа прийняла важливе політичне рішення стати континентом, нейтральним від викидів С02 і інших парникових газів.

Тому в України є всі можливості замістити росію у забезпеченні Європи відновлювальними газами. Україна має найбільшу площу сільськогосподарських земель у Європі, відповідно у нас утворюється найбільша кількість аграрних відходів та залишків, які можуть бути перетворені у біометан. До того ж в Україні дуже розвинена система газопроводів. Великим плюсом є й територіальна близькість України до Європи. Практично у будь-якому місці можемо підключитись до газопроводу і закачувати туди біометан.

«Європа для нас преміальний ринок, який до 2050 року буде дефіцитним. Там кажуть, що куплять будь-які обсяги біометану, які їм запропонують. Для України це унікальна ситуація», – наголосив Георгій Гелетуха.

Підводячи підсумки зустрічі, її модератор, Голова Правління Українського кризового медіа-центру, Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий зазначив, що зелена енергетика стає обов’язковою частиною бізнес-планів на наступні роки, і необхідно не запізнюючись знаходити відповіді разом з партнерами. Той план відновлення України, який зараз готується, повинен враховувати ці пріоритети.

«Це дуже комплексне рішення, і воно має бути вмонтоване в загальну систему розвитку країни. В першу чергу, треба враховувати її безпекові інтереси та розвиток сталої системи, яка може вистояти в майбутньому при спробах агресії, і надавати людям дешевші інструменти отримання енергії».

Про Український Газовий Форум

Перший день Форуму присвячений газовим питанням: від видобутку до закупівлі, продажу і транспортування. До дискусії та промов залучені представники майже усіх регуляторних органів Євросоюзу. Також обговорюються перспективи залучення національної газотранспортної системи до транспортування водню. У дискусії беруть участь дипломати, експерти та аналітики.

Другий день Форуму був присвячений фаховій дискусії про біометан, до якої залучена команда UABIO. Також актуалізоване питання підвищення стійкості енергосистеми в умовах війни – що треба зробити для того, щоб не повторилася ситуація минулого року. Крім того, передбачені доповіді з кібербезпеки. Наостанок буде дискусія про післявоєнну відбудову.