Пошук рішення нагальних проблем розвитку виробництва й експорту біометану сьогодні обʼєднує провідних українських експертів. Оскільки величезний потенціал біометанової галузі в Україні залишається нереалізованим через відсутність регуляторних механізмів та політичної конʼюнктури, яка б сприяла вирішенню питання. На сьогодні майбутнє агросектору напряму залежить від ухвалення законопроєкту №9456 щодо внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану.

Сьогодні голова правління UABIO Георгій Гелетуха взяв участь у круглому столі “Проблеми розвитку виробництва та експорту біометану в Україні”, який організував сьогодні Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Георгій Гелетуха окреслив головні переваги біометанового напряму та наголосив на змінах, що необхідні вже зараз:

  • Україна може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану і реально конкурувати з будь-якими країнами на ринку біометану.
  • Україна має розвинену систему газових мереж (ГТС і ГРС), а структура сільськогосподарських підприємств сприятлива для виробництва біометану.
  • Потенціал виробництва становить 21,8 млрд м3/рік до 2050 року.
  • Ми не маємо потрібної нормативної бази для реалізації цього потенціалу.
  • Основною перепоною для розвитку зазначеного сектору є зволікання із прийняттям законопроєкту №9456 про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану.

Завантажити презентацію Георгія Гелетухи

Він подякував Олегу Хоменку, генеральному директору УКАБ, за організацію актуальної та важливої події. А також усім учасникам, зокрема членам Біоенергетичної асоціації України президенту МХП Еко Енерджи Олександру Домбровському, директору компанії “МХП Вердант” Адомасу Аудіцкасу, директору із розвитку та інвестицій Групи компаній VITAGRO Сергію Савчуку та заступнику генерального директора “Галс Агро” Олегу Рябову.

Вдячні представникам органів влади, які долучилися до обговорення: Голові підкомітету з питань митної справи Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Олександру Сові, члену Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрію Камельчуку, який є ініціатором законопроєкту №9456, заступнику Міністра аграрної політики та продовольства Віталію Головні та заступнику керівника головного управління Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Юрію Шафаренку.

У результаті учасники круглого столу, серед яких були як виробники біометану, так і представники органів державної влади, напрацювали текст спільного звернення від бізнес-спільноти до влади щодо невідкладного винесення законопроєкту №9456 на розгляд Верховної Ради України та прийняття його за основу вже у найближчі пленарні дні.

Що потрібно?

  1. Ухвалити Закон про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456 від 03.07.2023 р.
  2. Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №629 «Про митні формальності на трубопровідному транспорті та лініях електропередачі».
  3. Внести зміни в наказ Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №448 «Про затвердження Переліку товарів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею Державної митної служби України».
  4. Чітко визначити на рівні Уряду, яке міністерство і посадова особа відповідають в Україні за розвиток виробництва біометану. Встановити персональні KPI з цих питань.
  5. Розробити і затвердити дорожню карту і стратегію розвитку галузі.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» прийнято восени 2021 року. Минуло 2 роки, бізнес інвестував власні кошти, має намір працювати, створювати робочі місця, та просить дати можливість експортувати його товар на ринки, де він має попит. Враховуючи, що Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів, ми не маємо зволікати.


Джерело: Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).