Енергосистема України вже як мінімум двічі зазнавала значних втрат від масованих ракетних атак: у 2022 і 2024 р. Витрати, необхідні для відновлення лише електричної генерації після атак у березні 2024 р. попередньо оцінюються у 0,5-1,0 млрд. доларів. Повне відновлення енергосистеми в її «довоєнному» вигляді, імовірно, коштувало б десятки мільярдів доларів. І вже є загроза того, що на наступний опалювальний сезон деякі великі міста України можуть залишитися взагалі без опалення і частково без електропостачання. 

Стратегічний шлях ми бачимо у розвитку розподіленої генерації на основі природного газу, ВДЕ з використанням сучасних мобільних систем накопичення енергії та інтелектуальних мереж (smart grid). 

Ракетні атаки на об’єкти централізованої енергетики України в ніч на 22 березня 2024 р. перетворили країну з частково енергопрофіцитної (максимальний експорт понад 700 МВт на початку березня) в енергодефіцитну. За даними НЕК Укренерго та ряду експертів галузі, значно пошкоджено 3,0-3,5 ГВт потужності, дефіцит потужності в системі становить до 2 ГВт, з максимальною потужністю імпорту в окремі години до 1500 МВт. При цьому, в основному виведені з ладу електростанції, що виконували роль маневрових. Це вже зараз створює проблеми для сталого функціонування енергосистеми. 

Вважаємо, що потужність майбутніх об’єктів генерації має бути такою, щоб кошти, витрачені ворогом на їх знищення перевищували чи були принаймні порівняними з витратами на спорудження об’єкту. За нашими попередніми оцінками, це можуть бути об’єкти, розосереджені по території України з наближенням до споживачів, встановленою електричною потужністю до 15-20 МВт та/або тепловою потужністю до 20-40 МВт, модульні котельні потужністю до 10 МВт. Ці цифри мають бути уточнені з урахуванням статистики ураження енергетичних об’єктів та можливостей щодо їх захисту. 

20 кроків для запуску сектору розподіленої генерації

  1. Розробити і прийняти програму розвитку розподіленої генерації в Україні. 
  2. В усіх програмах і стратегіях забезпечити пріоритетність розвитку розподіленої генерації в України на основі ВДЕ і природнього газу. 
  3. Прийняти і забезпечити виконання Національного плану з енергетики та клімату. 
  4. Для прийняття оперативних управлінських рішень вважаємо за необхідне введення в уряді України посади першого віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань енергетики і клімату та надання йому всіх необхідних повноважень. 
  5. Створити умови для забезпечення вигідності приватних інвестицій в розподілену електричну і теплову генерації. 
  6. Розповсюдити програму “Доступні кредити 5-7-9” на проєкти з розподіленої електричної і теплової генерації. 
  7. Розповсюдити дію закону “Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні” на проєкти розподіленої електричної і теплової генерації. 
  8. Забезпечити активну взаємодію і інтеграцію місцевої влади і бізнесу для швидкої реалізації проєктів розподіленої генерації. 
  9. Спростити, здешевити і скоротити по термінам процедури оформлення землі і дозвільної документації для нового будівництва, підключення до електричних і теплових мереж об’єктів розподіленої генерації. 
  10. Максимально захистити засобами ППО гідро- та гідроакумулюючі станції та існуючу маневрену теплову генерацію. 
  11. Зупинити інвестиції в нові об’єкти централізованої енергетики, в тому числі АЕС. 
  12. Не витрачати час та кошти на відбудову тих об’єктів, де суттєво уражене основне генеруюче обладнання, залишивши їх законсервованими принаймні до закінчення війни. 
  13. На заміну знищеній централізованій генерації розпочати будівництво розподіленої електрогенерації на основі ВДЕ – сонячних і вітрових електростанцій із обов’язковим встановленням додаткової газової маневрової генерації та систем накопичення електроенергії, а також ТЕЦ на біомасі. Стимулювати інвестиції у системи накопичення електроенергії шляхом укладання довготермінових договорів щодо надання додаткових послуг (до 5 років після введення в експлуатацію), а також забезпеченням достатності коштів для оплати таких проєктів протягом періоду замовлення послуг. 
  14. Для забезпечення маневровими потужностями передбачити будівництво газової електрогенерації (паливо – природний газ, біогаз, біометан) на базі газопоршневих чи газотурбінних установок та, за можливості, впроваджувати когенерацію на їх основі. 
  15. Заохотити використання некондинційного газу (вміст метану, якого менше ніж 90% і який недоцільно очищати для подання до газотранспортної системи) для виробництва теплової і електричної енергії шляхом коригування рентної плати принаймні пропорційно до вмісту метану у некондиційному газі, який використовують для виробництва електричної і теплової енергії. Також, зважаючи на суспільну користь використання неконденційного газу для виробництва електричної енергії і стабілізації роботи української енергетичної системи, просимо розглянути можливість звільнення від рентної плати відповідних проектів на певний період, наприклад на період правового режиму воєнного стану, щоб стимулювати їх поширення в Україні. 
  16. Забезпечити термінове повне погашення старих заборгованостей на ринку ВДЕ за умови спрямування гравцями ринку цих коштів на встановлення нових систем накопичення енергії, СЕС, ВЕС, біоТЕЦ, та мобільних котельних протягом найближчих 6-12 місяців. 
  17. Забезпечити розбудову інфраструктури (інтерконекторів) для збільшення перетоків електроенергії з країн ENTSO-e. 
  18. Забезпечти спрощення умов приєднання до системи передачі та систем розподілу електроустановок, що виробляють електричну енергію з біогазу/біометану, включаючи надання їм першочергового та пріоритетного права приєднання та забезпечення скорочених строків приєднання. 
  19. Зняти будь-які обмеження щодо розміщення в рамках одного майданчика і приєднання об’єктів генерації, систем накопичення енергії та споживання (наприклад, електролізерів), а також чітко встановити можливість бізнесу з розподіленою генерацією, системами накопичення і споживанням замовляти будь-яку потужність до приєднання незалежно від встановленої потужності приєднаного обладнання за умови встановлення необхідної автоматики. 
  20. Просити союзників із ЄС та США інвестувати в українську енергетику та надавати військові страховки дрібним проєктам розподіленої генерації. Залучити для швидкої реалізації цих проєктів кредитні лінії від міжнародних фінансових інституцій, а також Ukraine Energy Support Fund (Energy Community)1, Ukraine-Germany Energy Partnership Assistance (donation campaign) to UA Energy Sector. 

Про додаткові пропозиції для теплової генерації, бар’єри розвитку секторів виробництва електроенергії та теплової енергії з біомаси, законодавчі шляхи її подолання та більше інформації читайте у повному листі.

Просимо Президента України та інших субʼєктів владних повноважень звернути особливу увагу на загрозливу ситуацію, що склалась в енергетиці, вжити рішучі дії для захисту електро- та теплової генерації від повного знищення, забезпечити розвиток розподіленої генерації та необхідного законодавства, що дозволить компенсувати енергетичні втрати, завдані агресором та підвищити стійкість енергетичної системи до майбутніх атак. 

Просимо підтримки енергонезалежного і сталого майбутнього України!


Ми звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра енергетики України Германа Галущенка, Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова,  Міністра фінансів України Сергія Марченка,  Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Литвиненка, Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерія Тарасюка, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса та Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганни Замазєєвої. 


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.