Однією з цілей BIO-PROM є аналіз можливих шляхів фінансування біоенергетичних проектів в Україні. Цей аналіз базується на консультуванні конкретних пілотних проектів супроводжуючи їх від розробки технічного рішення до підтримки реального впровадження проектів. Одним із кроків у цьому процесі є глибокий аналіз доступних програм фінансування, що можуть бути залучені для конкретної проектної пропозиції.

Через складну економічну та політичну ситуацію в Україні, BIO-PROM ретельно вивчив відкриті можливості фінансування та оцінив різні сценарії, що можуть застосовуватись до проектів з виробництва пелет з соломи, виробництва та використання теплової енергії з деревної біомаси та біогазу в Україні. Починаючи з  жовтня 2014 р. BIO-PROM провів низку переговорів з різними державними та приватними банками. 13 травня було організовано ще один раунд переговорів у Франкфурті-на-Майні.

Відповіддю на запитання чи доступні інвестиції для України і чи бажають банки інвестувати сюди є чітке “так”. Найбільш критичним питанням є обґрунтованість концепцій, що пропонуються банкам.  І в цьому відношенні всі аспекти мають значення:

1. Зрозуміло і належним чином описане технічне рішення
2. Проcтежуваний та платоспроможний консорціум проекту
3. Власна дольова участь в інвестуванні проекту на рівні більше 33%

Зазначені вище питання потребують комплексної та відповідної підготовки з боку технічних та фінансових експертів з проектних команд. Не скільки зовнішнє фінансування, скільки якість самого проекту є основною перешкодою, яку повинні освоїти розробники проектів для того, щоб забезпечити інвестування біоенергетичного сектору України.

Під час роботи з пілотними проектами BIO-PROM збирає та аналізує найбільш поширені проблеми, з якими стикаються власники біоенергетичних проектів, і прагне зробити найбільш ефективні рішення відкритими для публіки, зокрема в рамках останнього Модулю 7 Програми підвищеня кваліфікації під назвою “Особливості планування біоенергетичних проектів”.

Матеріали вебінару “Особливості планування біоенергетичних проектів”

Докладніше про проект BIO-PROM