Публікуємо стислі висновки 15-го Forum for the Future of Agriculture, на якому представники аграрного бізнесу й екологічних організацій зустрічаються для відкритого діалогу.

«Зміни клімату й наростання дефіциту ресурсів ставлять нас у безвихідь. Кожен сектор у сільському господарстві має змінитися», — зазначає Франс Тіммерманс.

Висновки 15-го Forum for the Future of Agriculture

Про те, що саме і як змінюватиметься обговорювали під час форуму.

  1. Глобальна зміна АПК за рахунок кругової економіки. Виробництво, засноване на вилученні, має бути замінене виробництвом, що ґрунтується на циклічному створенні. Так, за рахунок енергоефективності ми збережемо ресурси для майбутніх поколінь. Від цього залежить добробут людства у найближчій перспективі і виживання — у глобальному вимірі.
  2. Вичерпання природних ресурсів: лісів, ґрунтів та води. Потрібно дати фермерам можливість керувати їхнім бізнесом з урахуванням впливу на сталість у сфері водних ресурсів.
  3. АПК сьогодні не вирішує проблему продовольчої кризи. Уявіть, у світі виробляється достатня й навіть зайва кількість продовольства, якого вистачило б, щоб забезпечити 10 млрд людей. Причина, чому його не вистачає навіть нинішнім 8 млрд, – у нерівномірному доступі до ресурсів і в системах розподілу.
  4. Виробляти якнайбільше їжі якомога дешевше — помилка! Щоб знизити ціну виробництва, збільшують обсяги партій, а це негативно впливає на екологію. Ця модель формує надлишок продуктів харчування, які просто викидають, і при цьому зберігає голод у низці регіонів.
  5. Проблеми з доступом до продовольства навіть у надблагополучних країнах. Наприклад, через посуху в Іспанії, Велика Британія мала дефіцит фруктів та овочів цього літа.
  6. Фермерство під загрозою. Цей бізнес потребує трансформацій, але і потребує підтримки у цей кризовий час.
  7. Визначено чотири основні напрями діяльності:
    1. скорочення СО2 під час виробництва;
    2. збереження біорізноманіття;
    3. перехід на більш корисні продукти;
    4. скорочення кількості харчових відходів.
  8. Потреба в об’єднанні — створенні коаліції за участю великих компаній, фінансового, страхового та державного секторів, які спиратимуться на наукові дані та інновації.
  9. Зміна підходів до виховання дітей. Має формуватися здорове ставлення до екосистеми.
  10. Найсучасніші інструменти і технології для фермерів. Мета — задовольняти глобальний попит на продовольство без завдання незворотної шкоди ґрунту та іншим природним ресурсам. Використання біологічних засобів захисту рослин для сталого сільського господарства та продовольчої безпеки роблять — найбільш цікава та важлива сфера для українського сільськогосподарського сектору.
  11. Надвеликі компанії – глобальні лідери в АПК. Вони запроваджують сталі підходи у свої стратегії розвитку і визначають порядок денний.
  12. Штучний інтелект є рішенням для АПК. ChatGPT допомагає розв’язувати поточні проблеми та знаходити рішення, спираючись на Big Data.
  13. Уряди мають сприяти інноваціям. Актуальне створення сприятливого юридичного й політичного середовища, що стимулює впровадження розробок.
  14. Відбувається розвиток ринку засобів біологічного захисту рослин, а також біологічних продуктів для вдосконалення харчування рослин.
  15. Розуміння відповідальності кожного. Зокрема вживати більше рослинної їжі та купувати продукцію у виробників, які переходять на більш стале сільське господарство. І так, вона не може бути дешевою.

Джерело: Онлайн-ресурс Mind.