Нагадаємо, на сьогодні понад 100 країн вже проголосили як ціль досягнення кліматичної нейтральності у найближчі 30 років. І біоенергетика залишається ключовим рішенням сталого енергетичного переходу.

Оскільки біоенергетика на сьогодні становить таку значну частку (дивіться графік), вона нам потрібна в енергосистемі, інакше ми не досягнемо кліматичної нейтральності.

Дітте Юль Йоргенсен, директор департаменту енергетики Європейської комісії

Більше того, у матеріалі зазначається, що всі основні прогнозні моделі вказують на необхідність збільшення частки біоенергетики для досягнення нульових викидів.

Дослідження та аналітика:

Сценарії досягнення цілей ЄС на 2030 та 2050 рр., змодельовані Європейською комісією, демонструють подвоєння частки біоенергетики до 2050 року.

У спеціальній доповіді Міжурядової групи з питань зміни клімату у 2018 році біомаса є важливою у трьох із чотирьох сценаріїв пом’якшення наслідків клімату, причому збільшення первинної енергії з біомаси коливається від 49 до 418 відсотків до 2050 року.

Дослідження Мак-Кінсі 2020 року, спрямоване на пошук оптимального шляху зменшення викидів ЄС на 55 відсотків до 2030 року, показало, що збільшення використання біомаси стане “критичним” для досягнення нульових викидів, особливо у секторах важкої промисловості.

Декілька фактів про біоенергетику

Біоенергетика є найбільшим джерелом відновлюваної енергії в ЄС і становить майже 60 відсотків загального споживання відновлюваної енергії. Це найкращий спосіб заміщення вугілля, бо біоенергетичні потужності здатні балансувати систему.

Крім того, біоенергетика пропонує легкомасштабовані та доступні альтернативи викопному паливу, зокрема для ТЕЦ, а також відіграє важливу роль у постачанні комерційного та побутового тепла для понад 50 мільйонів європейських домогосподарств.

Стійка біомаса — надзвичайно універсальне джерело енергії. Її все частіше використовують як відновлювану сировину в промисловому секторі, щоб замінити хімікати та пластмаси на основі викопних матеріалів.

  • У поєднанні із уловлюванням та зберіганням вуглецю (BECCS) є перевіреною технологією, яка може забезпечувати негативні викиди. Такі проєкти вже реалізовуються у США, Швеції, Данії та Сполученому Королівстві.
  • Є необхідним кліматичним рішенням, якщо вона є сталою та ефективною.
  • Що важливо? — Чіткі непохитні критерії сталості для сектору.
  • Що заважає? — Як і в Україні, у Європі питання використання біомаси є вкрай заполітизованим.

Проте

  • НІ, ця історія не про вирубку лісів.
  • Ні, ця історія не про руйнацію ґрунтів.
  • НАВПАКИ, ми говоримо про відновлення стратегічних природних ресурсів.

Джерело: Матеріал на Politico про стале лісокористування, прогнози для біоенергетики та реалізацію Європейського «зеленого» курсу: https://politi.co/3wNoyQ5.