У цій статті онлайн-ресурсу CEENERGYNEWS автор Філіп Деревенда подає аналіз секторів біогазу та біометану у Польщі та Україні. Радимо ознайомитися з українським перекладом огляду від міжнародного видання та коментарями, які надали голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, член правління Біоенергетичної асоціації України Максим Сисоєв, а також інші експерти.

Чи можуть Польща та Україна стати лідерами Європи в біоенергетиці?

Польща – чи може її потенціал обігнати Великобританію та Францію?

Згідно зі статистичним звітом Європейської біогазової асоціації за 2022 рік, комбіноване виробництво біогазу та біометану постійно зростає з 2011 року, досягнувши 18,4 млрд кубометрів наприкінці минулого року. Польща є однією з тих європейських країн, які прагнуть масштабувати галузь біоенергетики. Хоча зараз у Польщі немає заводів з виробництва біометану, незабаром країна може приєднатися до провідних гравців на європейському ринку біогазу.

Відповідно до даних ENDS Waste & Bioenergy, у Польщі наразі є 301 біогазовий завод із загальною потужністю 231 мегават (МВт), половина з яких є виробляється із сільськогосподарської сировини, а чверть – це звалища та стічні води. До 2025 року країна планує побудувати до 800 нових біогазових установок і досягти мети в 1 ГВт електроенергії, про це заявила компанія BioAlians. За такого розвитку подій потужність біогазових установок Польщі буде еквівалентна всій актуальній потужності великих європейських гравців, таких як Велика Британія та Франція.

Біогазовий потенціал Польщі є значним і, на жаль, досі невикористаним, каже Івона Ваксмундзка-Олейнічак, членкиня правління PKN ORLEN.

«Оцінки, які ми маємо, показують, що потенціал коливається від 4 до 8 млрд кубометрів біометану. Для порівняння, видобуток природного газу в Польщі становить майже 4 млрд кубометрів. Навіть якщо цей потенціал не буде використано повністю, біогаз і біометан можуть бути важливим елементом для збалансування польського ринку газу та енергії», – додає вона.

Найбільша польська енергетична компанія ORLEN Group раніше заявляла про свою зацікавленість у відновлюваних джерелах газу, і, як розповідає пані Ваксмундзка-Олейнічак CEENERGYNEWS, цей інтерес продовжує зростати на тлі переходу на «зелену» енергію.

ORLEN фіксує зростання попиту, зокрема кількості одержувачів, не лише через порівняння рентабельності біометану і природного газу з дозволами на викиди CO2, але також через нормативні аспекти – наприклад, частку проданого «зеленого» тепла, зазначає експертка.

«Після 2035 року неможливо буде зберегти статус ефективної системи централізованого теплопостачання, заснованої винятково на когенерації – потрібно буде використовувати тепло з ВДЕ та відходів. Також зростають вимоги до рідкого палива, де використання біометану та bioLNG також може сприяти їх виконанню», – додає вона.

«Також варто пам’ятати, що конкурентоспроможність джерел енергії – не єдиний критерій, на який варто звертати увагу. З системної точки зору, стабільне виробництво енергії на біогазовому заводі є важливим, навіть якщо оцінка цієї енергії прямо не вказує на перевагу перед, наприклад, фотоелектричним джерелом. Це особливо непомітно в аналітиці, де порівнюють вартість одиниці виробництва енергії (LCOE) різними джерелами генерації, проте ігнорують аспект корисності системи», – підкреслює пані Ваксмундзка-Олейнічак.

Забігаючи наперед, ключовою перешкодою для майбутнього розвитку цього сектору є нормативно-правова база країни, схожа ситуації із воднем. 

«Для розвитку ринку біометану необхідні чіткі та послідовні правила. Є багато питань, які потребують законодавчого закріплення, включно зі створенням системи підтримки, яка дозволить більш масштабно залучати інвестиційні фонди в цей сектор», – розповідає нам пані Ваксмундзка-Олейнічак.

Україна – помітний прогрес, незважаючи на війну

Багато в чому Україна кинула виклик більшості (якщо не всім) секторам для переходу на відновлювані джерела енергії. Від будівництва більшої кількості наземних вітрових електростанцій, ніж у Великій Британії за останні 12 місяців, до відкриття першого біометанового заводу на початку цього року. У квітні українська група агрокомпаній «Галс Агро» ввела в експлуатацію першу в країні біометанову установку, модернізувавши одну з шести біогазових установок заводу (загальна потужність 6,9 МВт) модулем виробництва біометану. Очікується, що станція закачуватиме в українську газову систему до 3 млн кубометрів біометану, розповів CEENERGYNEWS Максим Сисоєв, партнер Deloitte та провідний експерт UABIO.

Із завершенням війни в Україні очікується бум розвитку біогазу, зазначив Георгій Гелетуха, голова правління UABIO, в експертній статті для Оператора газотранспортної системи України у вересні 2022 року. Сімдесят сім біогазових установок вже виробляють до 260 млн кубометрів на рік, з яких можна мати близько 150 млн кубометрів біометану на рік», – додав він.

Потенціал і можливості для секторів біоенергетики України величезні, особливо якщо дивитися на її потужну ресурсну базу, розповідає CEENERGYNEWS Катерина Полякова, директор Європейсько-українського енергетичного агентства.

Україна має необхідні умови для виробництва рідкого біопалива як з точки зору земельних ресурсів і рослинного потенціалу, так і з точки зору наявності власних виробничих потужностей, за даними Біоенергетичної асоціації України. Україна могла б виробляти близько 9,7 млрд кубометрів біометану на рік. Якщо говорити про перспективу, то в 2022 році споживання газу в Україні становило 20,1 млрд куб.

Для України біоенергетика є стратегічним напрямом розвитку відновлюваної енергетики, враховуючи високу залежність країни від імпортної енергії, а також великий потенціал біомаси, доступної для виробництва енергії, переконані в UABIO. Зараз біоенергетика становить близько 70% усіх відновлюваних джерел енергії в Україні.

Поряд із новими виробничими потужностями помітний прогрес також спостерігався з боку державного регулювання.

«На державному рівні ми консолідували зусилля для створення законодавчої бази для розвитку ринку біометану. Верховна Рада України ухвалила відповідний закон, Уряд затвердив Порядок функціонування реєстру біометану, розроблений Держенергоефективності та Міністерством енергетики України, а НКРЕКП внесла зміни до Кодексів ГТС та ГРМ, що дозволило постачати біометан в мережі», – зазначив Голова Держенергоефективності Валерій Безус в експертній статті Оператора ГТС.

8 червня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Кодексів ГТС та ГРМ, що спростило доступ українських біометанових заводів до системи та усунуло основну перешкоду, пов’язану з підключенням біометанових станцій, зазначає Максим Сисоєв.

Проте наразі є багато перешкод. Зокрема відсутність ясності щодо того, чи буде дозволений експорт біометану, а також проблеми з фінансуванням таких проєктів в Україні через війну, каже нам пан Сисоєв.

«Бажання вирішити проблему експорту біометану є, але для цього потрібен час. Наявність фінансування залежить від виробництва та наявності страхових продуктів для будівництва та експлуатації біометанових установок. Інакше процентні ставки та інші умови банків будуть невигідними для забудовників», – додає він.


Джерело: CEENERGYNEWS