Ділимося новим виданням Карти біометану, яке свідчить про збільшення потужностей біометану в ЄС на 37%, порівняно з попереднім виданням.

Відповідно до нещодавно опублікованої Європейської карти біометану Європа досягла встановленої потужності в 6,4 млрд кубометрів біометану на рік. 81% — це заводи, розташовані у Європейському Союзі (5,2 млрд кубометрів).

Зростання в країнах ЄС-27 досягло 37%, тоді як потужності проаналізованих країн, що не входять до ЄС, зросли на 20% порівняно з набором даних за 2022-2023 роки.

Ділимося новим виданням Карти біометану

Нагадуємо, Карта біометану є результатом постійної співпраці між Європейською біогазовою асоціацією (European Biogas Association) та асоціацією, що представляє інтереси європейських операторів газової інфраструктури, Gas Infrastructure Europe (GIE).

Європейська біометанова карта – це щорічне видання, яке цього року вперше містить інтерактивну карту з відкритим доступом, створену за підтримки членів EBA, які надали необхідні дані. Джерела кожної країни вказані на карті. Дані охоплюють активні об’єкти, що експлуатуються, згідно з даними до червня 2024 року.

Завантажити карту біометану

Головні висновки

Загальна встановлена ​​потужність європейського біометану — це:

  • УНИКНЕННЯ близько 29 млн тонн викидів CO2 щорічно,
  • ВИРОБНИЦТВО 830 000 тонн органічних добрив на рік,
  • ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ відновлюваною енергією 5 млн європейських домогосподарств протягом року або можливість заправити 145 000 bio-LNG цілий рік.

Тобто біометанова галузь робить великий внесок у довгострокові цілі Європи щодо енергетичної безпеки та пом’якшення клімату (План REPowerEU).

Що є на карті?

Позначено 1548 біометанових установок. Понад 80% зареєстрованих біометанових установок підключено до газової мережі, причому майже половина з них (49%) підключена до розподільної мережі, а 14% — до транспортної мережі.

Країни-лідери

  • Франція є однією з країн, яка лідирує у розвитку виробництва біометану, і майже подвоїла свої потужності, порівняно з попереднім виданням цієї карти.
  • Італія також демонструє значне зростання, збільшивши кількість заводів у чотири рази та загальну потужність заводів — у понад три рази.
  • Велика Британія і Данія зберігають свої позиції серед п’ятірки провідних виробників біометану в Європі.
  • Німеччина залишається найбільшим виробником біометану, але призупинила будівництво нових заводів.

Що далі?

Згідно з нещодавнім аналізом Європейської біогазової асоціації (EBA), до 2030 року було залучено 25 мільярдів євро приватних інвестицій, і це призведе до встановлення 950 нових біометанових установок.

«Щоб підтримувати цей прогрес, для держав-членів ЄС вкрай важливо визначити чіткі цілі та шляхи, а для самого ЄС — підтримувати цей сектор довгостроковою політикою та спрощенням адміністрування для операторів. Це зобов’язання забезпечить надійний і стійкий енергетичний перехід по всій Європі», – наголошує Джулія Канчіан, Генеральна секретарка ЄБА.


Вдячні Європейській біогазовій асоціації (EBA), членом якої є UABIO за цю важливу роботу!