Для платформи SAF наша експертка Тетяна Супрун підготувала огляд на вебінар Європейської біогазової асоціації “Картографування установок і технологій з виробництва е-метану: роль е-метану в загальному енергетичному балансі”.

Е-метан: золота молекула?

Орієнтовне постачання низьковуглецевих газів, які мають потенціал до швидкого зростання, у 2023 році склало 10 млрд куб. м-екв (за типом: біометан + низьковуглецевий водень). У той же час прогнозоване постачання низьковуглецевих газів у 2027 році становитиме 25 млрд куб. м-екв (за типом: біометан + низьковуглецевий водень + е-метан).

Потенціал росту низьковуглицевих газів до 2027 року.

Виробництво

Сам е-метан виробляється за двоетапного процесу. Електроенергія джерел з низьким рівнем викидів за допомогою електролізу спочатку перетворюється на водень, який потім реагує з джерелом вуглецю для отримання е-метану. Детальніше із процесом ви можете ознайомитися на схемі нижче.

Процес виробництва е-метану

Зараз виробництво е-метану характеризується відносно високими витратами. Зокрема, поточні витрати на виробництво е-метану перебувають в діапазоні 50-200 доларів США/млн Btu, що в чотири-п’ятнадцять разів перевищує актуальні спотові ціни на скраплений природний газ (СПГ) в Азії. Незважаючи на це, у подальшому е-метан може зіграти вирішальну роль в:

  • об’єднанні майбутніх мереж водню та метану,
  • полегшенні торгівлі,
  • забезпеченні рішення для великомасштабного сезонного зберігання в пористих пластах.

До того ж:

  • Кількість низьковуглецевих газів може зрости у понад двічі в середньостроковій перспективі.
  • Е-метан може відігравати важливу роль у декарбонізації наявних газових мереж без необхідності модернізації.
  • Як інвестиційні, так і операційні витрати є відносно високими.
  • Е-метан може відігравати вирішальну роль у системній інтеграції низьковуглецевих газів.
  • Створення попиту матиме вирішальне значення для підтримки остаточних інвестиційних рішень в е-метан. Міжнародне партнерство стимулює розвиток проєктів виробництва е-метану, які потенційно можуть забезпечити понад 1 млрд кубометрів до 2030 року.

Картографування установок і технологій з виробництва е-метану

Виробництво е-метану належить до групи технологій, які дозволяють перетворювати електроенергію в молекулу метану, використовуючи CO2 і H2 як сировину.

Існує два види технології виробництва е-метану: біологічне метанування та хімічне/каталітичне метанування. Біологічне метанування, зокрема, буває: in-situ та ex-situ. Радимо ознайомитися з інфографікою нижче.

Види біологічного метанування

Технологія метанування має такі переваги:

  • Дає можливість проводити інтеграцію енергетичної системи, тобто зміцнювати зв’язок між електричною та газовою мережами;
  • Сприяє сезонному накопиченню енергії, коли надлишок відновлюваної електроенергії зберігається в газовій мережі у вигляді е-метану;
  • Надає додаткові ролі водню та біометану.

Як видно з графіку, виробництво е-метану в Європі швидко зростає. Наразі працює 35 заводів, 33 з яких є повністю відновлюваними. Німеччина лідирує, маючи 14 об’єктів. Крім того, в Європі планується або вже будується 20 нових заводів з виробництва е-метану, що свідчить про подальше зростання сектору.

заводи з виробництва е-метану

Якщо розглянути виробничі потужності, то вони демонструють стрімке зростання. Найбільші виробничі потужності у 2023 році мають такі країни:

  • Фінляндія (282 ГВтгод/рік)
  • Німеччина (68 ГВтгод/рік)
  • Данія (64 ГВтгод/рік)

Читайте повний матеріал на платформі SAF. Також, там ви зможете завантажити повну презентацію вебінару.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.