Раді повідомити, що матеріали першого лекційного дня Тренінгу із питань скорочення викидів парникових газів вже доступні для ознайомлення. Лекції відбулися в онлайн-форматі 18 вересня 2024 року.

Курс буде цікавий представникам експортно-орієнтованих підприємств із галузей, які охоплює CBAM з 01.10.2023. Бізнесу, який виконує зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики. Студентам та викладачам вищих навчальних закладів технічного та екологічного спрямування. Представникам екологічно орієнтованих неурядових організацій. 

Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів

Ви можете ознайомитися з відеозаписом та презентаціями лекційного дня. Також ділимося думками спікерів першого лекційного.

Дякуємо учасникам за позитивні відгуки, важливі коментарі та цікаві дискусії! До зустрічі 25 вересня, у наступну середу!

Тези спікерів та презентації

Голова правління UABIO, радниця з економічних питань посольства Королівства Нідерланди в Україні, керівник Офісу зеленого економічного переходу при Міністерстві Економіки України

Захід розпочався зі вступних слів Георгія Гелетухи та запрошених гостей.

Голова правління UABIO Георгій Гелетуха: “Думаю, що цей тренінг буде корисним і реальним експортерам товарів в ЄС, і всім іншим зацікавленим  сторонам. На наш курс зареєструвалося 538 учасників — наш персональний рекорд до сьогодні”.

Радниця з економічних питань Посольства Королівства Нідерланди в Україні Вікторія Тарасенко: “Цей тренінг — не лише про наближення України до європейських стандартів, не лише відчинені двері ЄС для українських товарів, не лише теорія. Я сподіваюся, що ви отримаєте достатньо практичної інформації для того, щоб виходити на європейські ринки”.

Керівник Офісу зеленого переходу при Міністерстві економіки України Андрій Кітура: “Ціна на карбон повинна стати нормою для українських компаній. Це вплине на бізнес моделі, на прийняття рішень щодо інвестицій у технології, кінець-кінцем, це додасть певних адміністративних витрат чи обов’язків конкретним людям у компаніях. Ціна на карбон може повністю поміняти економіку великого проєкту, над яким буде працювати компанія. Тому сподіваюся, що цей курс дасть дуже хороше підґрунтя аби розібратися в цих питаннях”.

Відеозапис з таймінгом

Після привітань та презентації структури курсу експерти Георгій Гелетуха та Марцеліна Ельжбєта Голембєвска представили свої презентації.

1. Лекція “Зміна клімату та пов’язані з цим виклики. Кліматична політика України” | Лектор: Георгій Гелетуха

Зміна клімату та пов’язані з цим виклики. Кліматична політика України

“За допомогою буріння льодовиків було ідентифіковано, що за час від 800 тисяч років і до наших днів концентрація СО2 в атмосфері коливалася в діапазоні 200-250 ppmv. Проте за останні сто років вона зросла до 419.31 ppmv, тому це точно не ті процеси, які ми вже колись переживали. Це нові процеси й вони, власне, створені впливом людини й її інтенсивного виробництва. Вугілля, нафтопродукти й природній газ — це те, через що ми власне й страждаємо й маємо ці викиди СО2. Ба-більше, проблеми, які створюють зміни клімату, можуть бути суттєво більші ніж усі попередні проблеми з якими стикалося людство”, — зазначив експерт.

Завантажити презентацію Георгія Гелетухи

2. Лекція “Кліматична політика ЄС” | Лекторка: Марцеліна Ельжбєта Голембєвска 

Кліматична політика ЄС

“До 2050 року ЄС прагне досягти кліматичної нейтральності. Без перебільшення можна сказати, що це головна політична мета ЄС, яка докорінно змінить, на мою думку, економіку ЄС і життя європейців. Хочу наголосити, що як світовий лідер з декарбонізації, ЄС різними способами на різних рівнях сприяє збільшенню кліматичних амбіцій інших країн й водночас активно підтримує трансформацію, декарбонізацію в інших країнах та регіонах”, — сказала спікерка.

Завантажити презентацію Марцеліни Ельжбєти Голембєвської

3. Лекція “Декарбонізація. Головне русло розвитку та джерело економічного зростання” | Лекторка:  Марцеліна Ельжбєта Голембєвска 

Декарбонізація. Головне русло розвитку та джерело економічного зростання

ЄС вважає свою систему торгівлі викидами найважливішим економічним інструментом своєї кліматичної політики. Однак, експертка наголосила, що також таким інструментом є ціна СО2.

IPCC (Міжурядова група експертів зі зміни клімату) займає позицію, що для обмеження глобального потепління, яке спричинене діяльністю людини, необхідно досягти нульових викидів. Доступ до фінансів, технологій та міжнародне співробітництво — ключові фактори, які можуть підвищити ефективність боротьби зі зміною клімату.

Спікерка зазначила, що відсутність потужності мереж може перешкоджати розвитку зеленої енергії. Через дефіцит електромереж та обмежені можливості підключення до них у глобальному масштабі, колосальна кількість проєктів з відновлюваної енергетики не реалізується. Водночас, для досягнення енергетичних та кліматичних цілей глобальне споживання електроенергії має зростати тепер на 20% швидше, ніж у попередньому десятилітті.

Постає питання: чи декарбонізація є насправді можливістю й шляхом розвитку, чи вона породжує переважно нові бар’єри? Експертка наводить відповідь колишнього президента Європейського центрального банку Маріо Драґі в звіті на замовлення Європейської Комісії. “Декарбонізація — майбутнє джерело розвитку ЄС, це те, що дозволить ЄС подолати бар’єри, які зараз обмежують його конкурентоспроможність”.

Завантажити презентацію Марцеліни Ельжбєти Голембєвської

 4. Лекція “Інструменти кліматичної політики ЄС” | Лекторка: Марцеліна Ельжбєта Голембєвска

Інструменти кліматичної політики ЄС

“Кліматична політика Європейського Союзу ґрунтується на принципах справедливості, оплачуваності, конкурентоспроможності, але з точки зору її реалізації ключовим принципом є субсидіарність». Вона може бути реалізована на рівні ЄС, на рівні країн-членів ЄС та на локальному рівні (регіонів/міст) через регуляторні, економічні та інформаційні інструменти”, — підкреслює експертка.

Завантажити презентацію Марцеліни Ельжбєти Голембєвської


Подяка проєкту 

Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів реалізовується командою Агентства з відновлюваної енергетики за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах розвитку зовнішньої політики Нідерландів.