Раді повідомити, що матеріали третього лекційного дня Тренінгу із питань скорочення викидів парникових газів вже доступні для ознайомлення. Лекції відбулися в онлайн-форматі 2 жовтня 2024 року.

Також ви можете ознайомитися з матеріалами першого та другого лекційних днів.

Спікери другого лекційного дня тренінг-курсу

Цей курс є цікавим представникам експортно-орієнтованих підприємств із галузей, які охоплює CBAM з 01.10.2023. Бізнесу, який виконує зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики. Студентам та викладачам вищих навчальних закладів технічного та екологічного спрямування. Представникам екологічно орієнтованих неурядових організацій. 

Нижче ви можете ознайомитися з відеозаписом та презентаціями третього лекційного дня. Також ділимося думками спікерів.

Відеозапис з таймінгом

Дякуємо учасникам за позитивні відгуки, важливі коментарі та цікаві дискусії! До зустрічі 9 жовтня, у наступну середу!

Тези спікерів та презентації

1. Лекція “СВАМ: вступ і загальний огляд” | Лекторка: Наталя Драгнєва

Лекція

“Одна з основних цілей СВАМ — досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Однак, також одна з найбільш поширених фраз та цілей з вуст європейських службовців: вирівнювання правил гри. Тобто створення рівнозначних умов як для виробників у ЄС, так і виробників товарів СВАМ поза його межами. Серед цілей також: запобігання витоку вуглецю та раціональний вплив на поведінку третіх країн. Крім того, сам СВАМ — доповнювальний механізм до вже наявної СТВ ЄС”, — зазначила експертка.

Завантажити презентацію Наталі Драгнєвої

2. Лекція “Функціонування СВАМ у Перехідному періоді” | Лекторка: Наталя Драгнєва

Лекція

“Мета перехідного періоду виступити, так би мовити, пілотним і навчальним періодом для всіх зацікавлених сторін: імпортерів, виробників , органів влади,
Європейської комісії та національних компетентних органів. Також — зібрати корисну інформацію про  вбудовані викиди для вдосконалення методології на остаточний період.

За підсумками перехідного періоду Європейська комісія планує розробити унікальну методологію щодо моніторингу звітності викидів. Цей період створений для того, щоб навчитися співпрацювати різним зацікавленим сторонами, комунікувати один з одним, формувати звичку подавати звітність. Впродовж цього періоду не варто боятися помилок, адже він створений якраз для того, щоб побачити як на практиці працює СВАМ і як вже в межах основного періоду будуть здійснюватися ці офіційні процеси”, — сказала спікерка.

Завантажити презентацію Наталі Драгнєвої

3. Лекція “Впровадження СВАМ для імпортерів товарів” | Лекторка: Наталя Драгнєва

Лекція

“Якщо в процесі імпорту беруть участь різні суб’єкти, важливо пам’ятати, що кожна тонна імпортованого товару є відповідальністю лише одного підзвітного декларанта. Тобто вона не подається двічі та не пропускається двічі під час звітування. Для можливості звітувати, імпортеру потрібно:

  1. визначити товари СВАМ і зрозуміти їх відношення до кожної «сукупної категорії товарів»;
  2. дізнатися в оператора про прямі викиди установки (або на основі розрахунків, або на основі вимірювань);
  3. визначити, чи має бути встановлена ціна на викиди вуглецю в юрисдикції, де виробляються товари або товари-прекурсори;
  4. зрозуміти звітний період, який використовує оператор;
  5. отримати від оператора інформацію про вбудовані викиди та звітувати про них відповідно до Регламенту СВАМ.

Оскільки оператори та імпортери мають різні терміни звітування, імпортерам доведеться використовувати для своїх квартальних звітів СВАМ останні дані про включені викиди, надані їм операторами установки”, — зазначила спікерка.

Завантажити презентацію Наталі Драгнєвої

 4. Лекція “Огляд оцінок впливу СВАМ на сектори економіки України” | Лектор: Володимир Крамар

Лекція

“За GMK CENTER та POLITICO Україна зазнає серйозного економічного впливу в 2026 році, коли СВАМ почне діяти. Відзначається, що ми стали ще більш залежні від постачання продукції в Європу. Також, що в нас основу металургії становлять технології, які досить важко декарбонізувати навіть без війни. За висновком директора найбільшого українського металургійного заводу: Україна буде поставлена на коліна в результаті цих впливів, адже можуть бути втрачені 1.4 млрд. доларів, падіння експорту чавуну та напівфабрикатів. До того ж, попри форс-мажорні обставини немає сигналів, що Києву може бути запропоноване виключення з під дії цього механізму. Натомість міністр екології та природних ресурсів України вважає, що замість витрачання часу на переговори про відтермінування, варто зосередитися на впровадженні ефективних кроків до 2026 року: затвердити пілоту версію системи торгівлі квотами на викиди вуглецю.

Основні висновки можна зробити такі, що Україна — одна з основних країн, які зачепить вуглецеве мито. Сумарний негативний вплив як від додаткових зобов’язань, так від втрати можливості конкурувати й зниження експорту може становити десь 1-2 млрд євро на рік. СВАМ для України більше, все-таки, загроза, ніж можливість. З позитивних факторів СВАМу можна очікувати: підвищення рівня модернізації, енергоефективність і зменшення впливу на довкілля”, — підкреслив експерт.

Завантажити презентацію Володимира Крамара


Подяка проєкту 

Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів реалізовується командою Агентства з відновлюваної енергетики за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах розвитку зовнішньої політики Нідерландів.