Раді повідомити, що матеріали четвертого лекційного дня Тренінгу із питань скорочення викидів парникових газів вже доступні для ознайомлення. Лекції відбулися в онлайн-форматі 9 жовтня 2024 року.

Також ви можете ознайомитися з матеріалами першого, другого та третього лекційних днів.

Спікери четвертого лекційного дня тренінг-курсу

Цей курс є цікавим представникам експортно-орієнтованих підприємств із галузей, які охоплює CBAM з 01.10.2023. Бізнесу, який виконує зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики. Студентам та викладачам вищих навчальних закладів технічного та екологічного спрямування. Представникам екологічно орієнтованих неурядових організацій. 

Нижче ви можете ознайомитися з відеозаписом та презентаціями четвертого лекційного дня. Також ділимося думками спікерів.

Відеозапис з таймінгом

Дякуємо учасникам за позитивні відгуки, важливі коментарі та цікаві дискусії! До зустрічі 16 жовтня, у наступну середу, на останньому дні тренінгу!

Тези спікерів та презентації

1. Лекція “Розрахунок прямих і непрямих вбудованих викидів” | Лектор: Володимир Крамар

Лекція 1: «Розрахунок прямих і непрямих вбудованих викидів», Володимир Крамар

“Треба відрізняти системні межі для викидів СВАМ і, наприклад, коли ми робимо розрахунок викидів життєвого циклу. Там ми розглядаємо й викиди матеріалів для їхнього виробництва, транспортування, самі виробничі й користувацькі викиди цих матеріалів та товарів. Також береться до уваги те, як вони завершують свій життєвий цикл. Натомість у СВАМ ми розглядаємо конкретно викиди, які відбуваються під час виробництва товару. Тобто не враховуємо викиди під час виробництва вхідних матеріалів чи транспортуванні сировини. Якщо в нас є товари прекурсори, додаємо їхні викиди; а якщо в нас є споживання електроенергії в процесі, то ми ще додаємо непрямі викиди від її споживання”, — зазначив експерт.

Завантажити презентацію Володимира Крамара

2. Лекція “Сектори, охоплені СВАМ з 01.10.2023 (цемент, водень)” | Лектор: Семен Драгнєв

Лекція 2: «Сектори, охоплені СВАМ з 01.10.2023 (цемент, водень), Семен Драгнєв.

“Починається охоплення викидів СВАМ для установки з моменту, коли сировину привезуть на підприємство й почнуть подрібнювати. Сам промисловий процес отримання цементу можна розбити на два етапи: на першому — виробляється клінкер з вапняку й глини, на другом — подрібнення клінкеру до необхідного порошкоподібного стану. Якраз на першому етапі, у процесі виробництва клінкеру в обертовій
печі, утворюється найбільше викидів. Щодо водню, найбільше його виробляють з природного газу, вугілля та побічних продуктів нафти. Тому загальні викиди тонни СО2 на тонну водню досить великі, особливо у вугілля — 19,2 т СО2/т Н2″
, — сказав спікер.

Завантажити презентацію Семена Драгнєва

3. Лекція “Сектори, охоплені СВАМ з 01.10.2023 (чавун та сталь, електрика)” | Лектор: Семен Драгнєв

Лекція 3: Сектори, охоплені СВАМ з 01.10.2023 (чавун та сталь, електрика), Семен Драгнєв.

“Отримання чавунів та сталей ґрунтується на процесах відновлення заліза з його сполук (оксидів), в яких воно міститься (руди, чавун, шихта), з використанням оксиду вуглецю, водню і коксу в потоці гарячого повітря розжареної печі. У доменному процесі, на першому етапі, утворюють чавун, а далі його на інших етапах та установках переробляють у сталь. Суть переробки чавуну в сталь полягає в оптимальному зниженні вмісту вуглецю, марганцю, кремнію, шкідливих домішок (сірки, фосфору) та газів у залізо-вуглецевому сплаві . Також є другий процес — безчавунне виробництво сталі методом прямого відновлення заліза з руд.

Для електроенергії, що імпортується до ЄС як окремий товар, застосовуються спеціальні правила: по-перше, існують лише прямі викиди; по-друге, це виняток із правил, коли відстежуються фактичні викиди замість того, щоб використовувати коефіцієнт за замовчуванням для включених викидів. Тобто в основному використовуються стандартні коефіцієнти”, — зазначив спікер.

Завантажити презентацію Семена Драгнєва

 4. Лекція “Сектори, охоплені СВАМ з 01.10. 2023 (добрива, алюміній)” | Лектор: Семен Драгнєв

Лекція 4: Сектори, охоплені СВАМ з 01.10. 2023 (добрива, алюміній), Семен Драгнєв.

“Мінеральні добрива поділяють на три основні групи: азотні, фосфорні та калійні. Якщо фосфорні та калійні добрива утворюють досить мало викидів, то під час виробництва азотних отримуємо аміак. Його виробництво є найбільш енергоємним етапом виробництва добрив, на яке припадає приблизно 90% загального споживання енергії сектором добрив у світі.

Алюміній же, у природі, знаходиться у вигляді рудних мінералів, а етапи його технологічного процесу включають: отримання алюмінієвих руд глинозему, далі — електролітичне вилучення алюмінію з глинозему та його рафінування”, — розповів експерт.

Завантажити презентацію Семена Драгнєва


Подяка проєкту 

Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів реалізовується командою Агентства з відновлюваної енергетики за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах розвитку зовнішньої політики Нідерландів.