Поширюємо актуальний матеріал щодо оновлень у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, які були оприлюднені у червні 2023 року.

На сьогодні Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, містить:

  • 375 видів ботанічних таксонів;
  • 13790 сортів рослин.

Сорти енергетичних рослин, внесені до Реєстру

На сьогодні до Реєстру внесено 36 сортів енергетичних рослин, зокрема декілька видів верби, міскантус гіганський, павловнія, просо прутоподібне.

Власниками сортів є 20 фізичних і юридичних осіб, зокрема дослідні інститути аграрної академії наук України та Національної академії наук України. Загалом 8 сортів енергетичних рослин мають іноземне походження, це верба прутовидна (Швеція – сорт Вільгельм і Ліннея), міскантус гіганський (Польща – сорт Іллінойс) і павловнія (Іспанія – сорт Котевіса, Турбо Про).

Енергетичні рослини, придатні для поширення в Україні

Протягом 2022 і 2023 року до Реєстру було внесено два сорти павловнії (Енерджи, Лідея) та один сорт міскантусу гіганського (Іллінойс).

Зареєстровані сорти рослин зазвичай придатні до вирощування в усіх кліматичних/сільськогосподарських зонах України (Полісся, Лісостеп, Степ). Ефективність вирощування значною мірою залежить від якості сорту рослини, ґрунтів, достатності вологи, морозостійкості, посухостійкості, стійкості до шкідників і хвороб.

Енергетичні рослини, придатні для поширення в Україні

Інтерактивна таблиця також доступна за посиланням.

Читайте детальніше у повному матеріалі на платформі SAF про:

  • дотичне законодавство, що стосується виробництва та обігу садивного матеріалу, майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин);
  • визначення терміну «енергетичні рослини»;
  • досвід ЄС щодо вирощування енергетичних рослин та ситуацію в Україні.

Дякуємо за цей матеріал експерту Біоенергетичної асоціації України Євгену Олійнику.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.