Авторитетна Асоціація операторів газової інфраструктури Європи (GIE) презентувала важливу і цікаву аналітичну записку про масштабування біометанових проєктів у Європі за рахунок газової інфраструктури.

Основні тези документа хотіли б виокремити.

GIE: масштабування біометанових проєктів у Європі

Що потрібно?

  1. Забезпечити рівні умови для розвитку відновлюваних джерел енергії.
  2. Створити загальноєвропейську схему сертифікації для транскордонної торгівлі відновлюваними газами.
  3. Розробити справедливу нормативно-правову базу для запровадження технологій відновлюваного газу та прозорого підʼєднання.
  4. Усунути транскордонні інгібітори шляхом регулярної перевірки якості та стандартів.
  5. Підвищити обізнаність про переваги відновлюваного газу.

Загалом аналітична записка присвячена таким глобальним темам:

  • Розвиток інфраструктури.
  • Секторальна інтеграція.
  • Перешкоди розвитку сектору.

Зазначимо, що аналітична записка доступна до завантаження англійською на платформі сталого агробізнесу SAF, у підготовці матеріалів для якої бере участь наша команда.

Чому це важливо?

Як відновлюваний газ, доступний на європейському ринку, біометан має потенціал для заміни частини поставок природного газу, сприяючи більш екологічному енергетичному ландшафту.

Це узгоджується з цілями, проголошеними Європейською Комісією у Плані REPowerEU, який спрямований на досягнення цільового обсягу річного виробництва 35 млрд кубометрів біометану до 2030 року. GIE постійно займається дослідженням нових технологій та бере участь у розробці нормативно-правової бази та визначенні ринкових умов. Як представник операторів газової інфраструктури Європи асоціація є безпосереднім учасником розвитку біометанової галузі, тому цей документ потребує уваги.

Документ GIE розкриває питання щодо синергії потужностей природного газу та можливостей біометану з метою зростання сектора. У цьому документі визнається важлива роль біометану в енергетичному переході та здатність газової інфраструктури його експлуатувати.

Читайте детальніше на платформі SAF та завантажуйте документ!


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.