Компанія з відновлюваної енергетики Green Genius, що розробляє проєкти із сонячної енергетики та біогазу по всій Європі, будує свій перший біогазовий завод у Польщі. Новий об’єкт має загальну потужність 1 мегават (МВт). Ще не бачили новин про відкриття, проте готові розповісти про об’єкт.

Продуктивність нової електростанції оцінюється в 8 200 МВт•год на рік. Це скоротить 87 000 тонн викидів CO2 протягом 15 років.

Сировина

Буряковий жом, дистилляційний шлам, овочеві та фруктові залишки від виробництва соків та інші сільськогосподарські побічні продукти.

Вартість

Вартість усього інвестиційного проєкту становить 26 мільйонів польських злотих (5,65 мільйонів євро). Green Genius налагодив співпрацю з Bank Pekao, щоб отримати фінансування.

Потенціал

У компанії зазначають, що Польща має значний, але нерозвинений потенціал у біогазовому секторі. За оцінками фахівців, у країні можна збудувати близько 3800 подібних електростанцій за рахунок великої кількості біорозкладаних відходів, які утворюються в Польщі.

Що важливо, Польща має прозоре регулювання та сприятливу систему підтримки ринку біогазу. Тому до 2025 року компанія планує ввести в експлуатацію близько 20 МВт у країні.

Досвід компанії

Green Genius вже має досвід розробки біогазових та фотоелектричних проєктів на європейських ринках, насамперед у Польщі, Литві, Іспанії, Румунії та Італії. Компанія працює в біогазовому бізнесі понад 10 років, і на сьогодні в її портфоліо є 19 біогазових установок (11 у Литві, 8 у білорусі) загальною потужністю понад 20 МВт.

Підтримка України

Після вторгнення росії в Україну компанія повністю зупинила діяльність в білорусі.

«Ми всіляко засуджуємо російську військову агресію в Україні, підтримуємо український народ та ініціативи, спрямовані на допомогу йому. Водночас ми не можемо продовжувати роботу в Білорусі – країні, яка сприяє цій невиправданій війні та дозволяє використовувати свою територію як майданчик для злочинних дій. Тому ми вирішили піти з цього ринку. Натомість ми зосередимося на розвитку бізнесу на інших європейських ринках і допоможемо підвищити енергетичну незалежність континенту – ця мета стала ще важливішою з огляду на останні події», – заявив Русланас Склеповічус, генеральний директор Green Genius і член правління, відповідальний за енергетику.


Джерело: Green Genius.