Збільшити виробництво біометану планують шляхом подальшого розвитку та впровадження технологій газифікації та анаеробного зброджування, нових технологій обробки сировини, збільшення потужності і кількості установок і подальшого скорочення витрат на виробництво.

Сектор зростає

Сектор біогазу ЄС виробив близько 170 ТВт•год/рік у 2018 році (16 млрд м³ у еквіваленті природного газу). Виробництво біометану стрімко зростає. У 2018 році воно становило близько 23 ТВт•год (~ 2 млрд куб. м³ у еквіваленті природного газу) – зростання приблизно на 15%/рік у виробництві біометану та на 17%/рік у кількості біометанових заводів.

Одночасно відбувається зсув від виробництва біогазу у сторону виробництва біометану. Середня потужність біометанових заводів постійно зростає (приблизно на 4% між 2017 і 2018 роками).

Цей та багато інших матеріалів наших експертів доступні на платформі SAF.

biomethane_main_factors_eu

Технології

Майже весь біометан у ЄС виробляється з використанням технології анаеробного зброджування. Це найпопулярніша технологія на сьогодні.

Технології, які тільки починають застосовуватися: термічна та гідротермічна газифікація, мають високий потенціал, але поки перебувають на ранній комерційній стадії та на етапі промислової демонстрації відповідно.

Сировина

Варто зазначити, що енергетичні рослини як сировина для виробництва біометану в ЄС поступово заміщуються відходами та залишками на нових заводах. Відходи та залишки використовувалися як сировина для майже 65% виробленого біометану в ЄС у 2019 році, порівняно з приблизно 40% у 2012 році. Розглянемо основні тенденції сектору біометану.

Основні тенденції розвитку біометану в ЄС

  • Нова тенденція зниження вартості біометану. Для біометану анаеробного зброджування вона коливається між 50 євро/МВт•год до 90 євро/МВт•год (~ 0,5 євро/м3 – 0,9 євро/м³) і переважно залежить від вихідної сировини та потужності заводу. Вартість біометану поступово знижується для установок анаеробного зброджування більшої потужності з певними видами сировини. Витрати на виробництво термічної газифікації оцінюються приблизно у 90 -100 євро/МВт•год (~ 1,0 €/м³).
  • Тенденція до транскордонної торгівлі сертифікатами біометану. Така торгівля становить менше 10% від загального виробництва біометану, але ця частка поступово зростає. Данія, Швеція та Німеччина є ключовими гравцями. Створено Європейський реєстр відновлюваних газів (ERGaR) та розробляється єдина схема видачі гарантії походження (GoO) для біометану.

Джерело: стаття на платформі SAF “Основні тенденції розвитку біометану в ЄС”: https://saf.org.ua/news/1414/.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF від Європейського банку реконструкції та розвитку.