У чому проблема?

Проєкти на біомасі вимагають досить великих інвестицій. Програма «Доступні кредити 5-7-9%» не враховує можливість фінансування проєктів для заміщення газу. До учасників програми висувається вимога: “Річний дохід від діяльності діючих підприємств має бути не більше еквіваленту 10 млн євро (сумарно у групі пов’язаних компаній)” — це обмежує потенційних інвесторів у біомасові проєкти, середній та малий бізнес в отриманні фінансування.

Тобто важливо передбачити окремі критерії для проєктів із заміщення газу, зокрема зняти обмеження на річний дохід проєктів на біомасі.

Що це дасть?

  • Збільшить кількість позичальників;
  • підвищить рівень заміщення споживання природного газу в Україні;
  • наблизить Україну до енергонезалежності.

Нагадуємо, потужності енергогенерації на біомасі – це джерело безперебійного та більш дешевшого теплозабезпечення. Використання біомаси для генерації енергії дає змогу заміщувати імпортний природний газ, сприяє зменшенню енергозалежності та економічному розвитку регіонів і підвищенню зайнятості населення.

Закликаємо не зволікати і дати можливість розвиватися біоенергетичним проєктам.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.