В України як сільськогосподарської країни не буде конкурентів серед інших потенційних виробників біогазу для Європи, якщо створити умови для розвитку сектору виробництва біогазу із пожнивних рештків. Про це в інтерв’ю для ресурсу UBR розповів голова правління UABIO Георгій Гелетуха.

Наші глобальні переваги:

  • наявність сировини,
  • наявність газотранспортної мережі,
  • наявність великого європейського ринку поблизу.

На Заході Україну часто називають «зеленим клондайком»: у нас дуже багато аграрних відходів, тому наш біометан буде найбільш дешевим, порівняно з біометаном, виробленим в ЄС або в будь-кого із сусідів.

Георгій Гелетуха

Потенціал ринку

Україна може виробляти 8 млрд куб. м біогазу в рік – приблизно стільки ж природного газу спожило українське населення за 2020 рік.

Вартість біометану

На сьогодні вартість біометану в залежності від сировини перебуває в діапазоні $350-700 за 1 тис. куб. м, у той час як вартість природного газу – $250 за 1 тис. куб. м. Для України поки це дорогий продукт. Проте країни ЄС вже готові платити за біометан. До того ж, там запроваджені податки на викиди СО2 і відповідно вища вартість традиційної енергії.

Прогноз голови правління UABIO – найближчі 5 років біометан вироблятиметься для експорту в ЄС. Про можливості для такого бізнесу, потенційних споживачів біометану, проблеми сектору та необхідні законодавчі ініціативи читайте в матеріалі.


Джерело: Стаття “Природний газ в Україні хочуть замінити біометаном: він коштуватиме $350-700 за 1 тис. куб. м” (російською мовою): https://bit.ly/3ddMIN3