12 листопада відбулася фінальна онлайн-зустріч у межах проєкту «Оцифрування сектору централізованого опалення України», який фінансувався Посольством Литовської Республіки в Україні за програмою розвитку співробітництва.

З моменту запуску проєкту в червні команда BALTPOOL провела три практичні семінари, які мали на меті поширення найкращих практик створення біржі біомаси у Литві. Проєкт був реалізований за підтримки партнера BALTPOOL в Україні – Біоенергетичної асоціації України (UABIO).

Метою проєкту було поширення багаторічного досвіду та знань щодо оцифрування ринку біомаси в Литві. Під час робочих зустрічей та семінарів детально розглянули та представили Литовський ринок біомаси та теплової енергії, зокрема його регуляторні аспекти та концепцію справедливої і прозорої торгівлі біомасою. Також розглянули і обговорили український законопроєкт, який регулює торгівлю біомасою, акцентуючи увагу на особливостях українського ринку біомаси та його учасників.

«Проєкт допоміг оцінити узгодженість українського законопроєкту щодо запровадження біопаливної біржі з європейським підходом. Наразі ми працюємо над тим, щоб створити прозорий ринок біомаси за прикладом країн Балтії. Цей проєкт дав можливість отримати практичні рекомендації на основі багаторічного досвіду BALTPOOL щодо того, як удосконалити наш проєкт Закону», – зазначив Віталій Зубенко, к.т.н., експерт Біоенергетичної асоціації України (UABIO).

Учасники з України отримали можливість протестувати платформу BALTPOOL для торгівлі біомасою в режимі реального часу та взяли участь у робочих сесіях з керівником торговельного відділу BALTPOOL Вайдотасом Йонутісом.

У зустрічах взяли участь понад 100 учасників з України, які репрезентують сектор біоенергетики, зокрема: українські теплопостачальні компанії, представники органів влади (Верховної Ради України, Міністерства енергетики України тощо), Української енергетичної біржі та Біоенергетичної асоціації України. На думку експертів BALTPOOL, український ринок має великий потенціал для успішного розвитку цифрової торгівлі біомасою.

«З прийняттям відповідних законів, які регулюють сектор біоенергетики, Україна має всі можливості започатувати і вести прозору торгівлю біомасою так само, як і Литва. Ми сподіваємося, що наш досвід та знання, якими ми поділилися під час проєкту, допоможуть Україні ефективніше керувати своїм ринком біомаси та швидше оцифрувати його», – наголосив Андріус Смалюкас, генеральний директор BALTPOOL.

Презентації спікерів: