Що це означає? Що, нарешті, установки на біопаливі не сплачуватимуть абсурдний податок на викиди СО2! Розповідаємо детальніше.

Цей законопроєкт спрямований на створення реєстру установок, що використовують біопаливо (зокрема біогаз, біометан), з метою звільнення їх від сплати податку на викиди двоокису вуглецю. Згідно із законопроєктом Реєстр установок створюється Кабінетом Міністрів України.

На створенні зазначеного реєстру наполягають Державна податкова служба України і Міністерство фінансів України з метою адміністрування процедури встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю.

За основу — ухвалено євроінтеграційний законопроєкт №9597 про внесення змін до Закону України “Про альтернативні види палива” щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива!

Що дасть закон у майбутньому?

Прийняття законопроєкту призведе до створення спеціального реєстру, до якого будуть внесені установки, що використовують тверде, рідке та газове паливо як єдиний вид палива. Установки, що матимуть обліковий запис в реєстрі, не сплачуватимуть податок на викиди двоокису вуглецю.

Процедура

Власники (користувачі) установок, яких внесено до реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива, до 5 числа місяця, наступного за звітним податковим періодом, вноситимуть до реєстру інформацію за звітний період про обсяги споживання біопалива, виробленої теплової та/або електричної енергії, викидів двоокису вуглецю.

Що ще важливо?

Із цим законороєктом повʼязаний також законопроєкт щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива. Цей законопроєкт передбачає скасування зазначеного податку для суб’єктів, що використовують біопаливо.

Команда UABIO чекає розгляду та ухвалення у першому читанні і цього важливого законопроєкту.


Фото: пресслужба Верховної Ради України