Ендрю Войсей, керівник рішень для бізнесу та уряду, представник організації Soil Capital (Бельгія) у своєму виступі поділився думками щодо сучасних підходів до ведення бізнесу в агросекторі, у тому числі – в Україні.

Презентація Ендрю Войсея «Здоров’я ґрунту: драйвер прибутковості сектору агробізнесу».

Яка проблема із ґрунтами в Україні?

  • Швидкість ерозії ґрунтів в Україні за останні 50 років перевищила у 24 рази середній показник за останні 10 000 років.
  • Ерозія ґрунту викликана зазвичай інтенсивним несталим землеробством, зміною клімату, вітром та водою. Внаслідок ерозії верхній шар ґрунту зменшується до 10 см. Саме у цій верхній частині ґрунт є найбільш біологічно функціональним.
  • У залежності від регіону, річна втрата ґрунту становить 3-30 тонн/га.
  • Погіршення стану ґрунту призводить до нестабільного врожаю, а значить – доходу.

Який вихід?

Застосування методів відновлюваного землеробства. 

Також біоенергетика може внести суттєвий позитивний вклад в відновлення родючості ґрунтів, зокрема, за рахунок використання збродженого осаду біогазових установок у якості добрива; за рахунок висадки енергетичних плантацій, а також за рахунок відновлення полезахисних лісосмуг з енергетичних культур.

Що відбувається під час застосування методів відновлюваного землеробства?

Методи відновлюваного землеробства сприяють збільшенню кількості живих організмів: від дощових черв’яків до бактерій та грибів. У результаті ґрунт може поглинати та затримувати більше води (забезпечуючи стійкість в умовах посухи); а також протистояти ерозії та забезпечувати рослини життєво необхідними для росту елементами.

До речі такі енергетичні культури, як верба та тополя, можуть не тільки зменшувати ерозію ґрунту та суттєво покращувати його родючість, а й суттєво знижувати рівень важких металів, затримувати хімічні сполуки, зменшувати їх потрапляння у ґрунтові води і цим зупиняти процес евтрофікації (цвітіння води). А також ці рослини створюють гарну екосистему для тварин, наприклад: птахів, черв’яків та зайців.

Коротка інформаційна аналітика від The European Biomass Association з посиланнями на наукові дослідження цього питання.

 Що далі?

  • Світові гравці починають реагувати. Провідні покупці та інвестори надають перевагу відновлюваному землеробству. Діють також і уряди.
  • В Україні близько 170 фермерів, які обробляють близько 170 тис. га, взяли участь у Польовій Школі для Фермерів (Farmer Field School) від Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Програма фокусувалася на застосуванні принципів сталого землеробства для чорноземів та підвищення прибутків.

Немає сумнівів, що казкові чорноземи України були і є благом для українських аграріїв. Але питання полягає в тому, коли економічні наслідки сільськогосподарської практики, яка знищує цей ґрунт, стане неможливо ігнорувати? Чи тоді вартість зміни підходів буде занадто великою? 

Чи не варто почати зараз?