Команда UABIO здійснила аналіз положень проєкту закону № 3658, а також сформувала своє бачення того, як покращити документ.

Повний текст листа UABIO № 488 щодо додаткових пропозицій до проєкту Закону № 3658


Нагадаємо, 15 червня 2020 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону № 3658 (далі – законопроєкт) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (АДЕ).

Повний текст законопроєкту № 3658 від 15 червня 2020 р.


Біоенергетична асоціація в цілому підтримує законопроєкт, зокрема положення:

  1. зменшення мінімальної частки обов’язкового розподілу річних квот підтримки за окремими технологіями з 15 до 10 відсотків;
  2. передбачення можливості проведення аукціонів як за окремими АДЕ, так і для інших видів АДЕ, крім СЕС та ВЕС.

Документ містить положення, які погіршують умови підтримки біоенергетичних та інших об’єктів АДЕ, зокрема:

  1. Законопроєктом пропонується визначити розмір максимальної цінової пропозиції учасників аукціону, які виробляють електричну енергію з «інших» видів АДЕ, на рівні 12 євроцентів за 1 кіловат-годину. Для біоенергетичних проєктів це призведе до зниження можливої верхньої межі їх цінової пропозиції на аукціоні на 3% (з 12,39 до 12,00 євроцентів за 1 кіловат-годину). 
  2. Законопроєктом пропонується проводити аукціони відповідно до графіку проведення аукціонів, однак не визначено часові межі їх проведення, оскільки потенційно такий графік може взагалі не передбачати проведення аукціонів, чи їх проведення вкрай рідко. 
  3. Законопроєктом пропонується визначити частку річної квоти підтримки, яку може отримати один кінцевий бенефіціарний власник (контролер) за один календарний рік, у розмірі 35 відсотків замість 25 відсотків. Однак, на нашу думку, така зміна призведе до зосередження ринку в руках «крупних» гравців
  4. Законопроєктом пропонується встановлення до 31 грудня 2029 року похибки прогнозування для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії вітру не більш ніж 10%, та для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонця, не більше 5%. При цьому жодних допустимих відхилень фактичних погодинних обсягів відпуску електричної енергії для суб’єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з біомаси, не передбачено. Однак виробництво електроенергії з біомаси не дає можливості забезпечення стабільного виробництва електроенергії без будь-яких відхилень.

Що UABIO пропонує врахувати у поправках до другого читання ?

  • Не знижувати верхню межу цінової пропозиції для об’єктів електроенергетики, що виробляють електричну енергію з біомаси і біогазу. 
  • Встановити часові межі для проведення аукціонів згідно з графіком проведення аукціонів на відповідний рік, але не рідше, ніж двічі на рік, не пізніше 1 квітня та 1 жовтня відповідного року.
  • Затвердити частку річної квоти підтримки, яку може отримати один кінцевий бенефіціарний власник (контролер) за один календарний рік  на рівні не більше 25 відсотків.
  • Передбачити відсоток допустимих відхилень для суб’єктів, які використовують біомасу. 
  • Запровадити механізм для згладжування пікових навантажень, зокрема шляхом використання накопичувачів енергії, при цьому надати можливість користуватися чинним розміром «зеленого» тарифу для тих суб’єктів господарювання, що використовують зазначені накопичувачі. 
  • Закріпити окремі положення Меморандуму на рівні закону. А саме пункт 3 Меморандуму встановлює, що державні органи України забезпечать повну та своєчасну поточну оплату Гарантованим покупцем виробникам ВДЕ за відпущену ними електричну енергію з місяця, наступного за місяцем, в якому Закон про домовленості набуде чинності. 
  • Доповнити прикінцеві та перехідні положення законопроєкту нормою про необхідність оплати відпущеної електричної енергії, виробленої з біомаси і біогазу, у розмірі не менше 60 відсотків суми, яка підлягає оплаті у відповідному розрахунковому періоді (місяці), включаючи оплату заборгованості, що виникла у попередні періоди.

У 2019  році 89% виплат за «зеленим тарифом» отримали сонячні та вітрові електростанції, а станції на біомасі та біогазі — 7% виплат. Вартість сировини у витратах біоенергетичних підприємств становить близько 60%, тому борги Гарантованого покупця загрожують їм закриттям. 

UABIO

Лист до Голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, Голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка, Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля, в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець, а також Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.