Європейська біогазова Асоціація оприлюднила новий документ, у якому подано детальний аналіз потенціалу біометану у швидкій декарбонізації транспортного сектору та рекомендації щодо політики подальшого розширення використання цього виду палива.

У документі представлено 11 порівняльних досліджень із аналізом транспортних викидів від різних видів палива. Вони свідчать, що біометан може досягти навіть негативного рівня скорочення викидів вуглецю на транспорті. 

eba_research__potential_of_biomethane_11_comparative_studies

Це відновлювальне паливо вже є доступним, масштабованим і сприяє розвитку автомобільної галузі в ЄС. Зараз важливо використовувати біометан на рівні з електричним транспортом, щоб якомога швидше декарбонізувати транспортний сектор ЄС.

Виробництво біометану – частина кругової економіки. Це найкращий спосіб переробити біовідходи, отримати цінний відновлюваний газ та біодобрива. Потенціал біогазу та біометану також врахований у нещодавно презентованому Європейському Green Deal (відомий принцип «від ферми до вилки»). 

Автори наголошують, що подальший розвиток біометану стимулюватиме автомобільну промисловість у Європі та надасть додаткові ресурси фермерам для виробництва енергії.

Біометан може досягти навіть негативного рівня скорочення викидів вуглецю на транспорті

EBA

Варто зазначити, що на сьогодні, незважаючи на зусилля ЄС, транспорт є єдиним сектором, який не просто не декарбонізує, але навіть щороку збільшує викиди парникових газів. Така тенденція зафіксована з 2014 року. Проте біометан вже застосовується в транспортних засобах з природним газом у Європі. Частка відновлюваної енергії у транспорті в ЄС становила лише 8,6% у 2018 році, тоді як частка біометану в автомобілях, що заправляють газ, становила 17%.

Рекомендації Європейської біогазової асоціації

  • Визнати роль біометану у Стратегії розвитку сталого та розумного транспорту (Strategy on Sustainable and Smart Mobility).
  • Забезпечити використання біометану на рівні із електричним транспортом та однаково просувати обидва види для поширення «зеленого» палива у транспортному секторі.
  • Встановити цілі щодо використання біометану на транспорті до 2030 року.
  • До 2030 року перейти з підходу TtW (Tank-to-Wheel) на WtW (Well-to-Wheel)  або LCA (оцінка життєвого циклу) у всіх законодавчих актах щодо транспорту та палива, щоб гарантувати точну та всебічну кількісну оцінку викидів CO2 в транспортному секторі.
  • Визнати, що біометан не генерує CO2, як і електричні автомобілі, якщо підхід WtW/LCA не застосовується. 
  • Пропагувати біометан як «зелене» паливо в Директиві інфраструктури альтернативного палива (AFID).
  • Заохочувати виробників автомобілів у ЄС розробляти та виробляти необхідні газові двигуни, які дозволять наростити частку біометану в транспортному секторі. 

Термінологічні аспекти

  • Метод ТtW передбачає врахування емісії вуглекислого газу тільки від спалювання палива в автомобільному двигуні.
  • Метод WtW передбачає врахування емісії вуглекислого газу як від виробництва палива, так і його спалювання в автомобілях.
  • Метод LCA передбачає врахування всіх емісії вуглекислого газу: від виробництва палива, від спалювання в автомобілях, а також викиди під час виробництва самого автомобіля та під час його переробки у кінці терміну експлуатації.
  • EU-mix означає використання актуального міксу електроенергії в ЄС.

Джерело: порівняльний аналіз потенціалу біометану для швидкої декарбонізації транспортного сектору та рекомендації щодо стимулювання розвитку “зеленого” палива від European Biogas Association (2020 рік).


Нагадаємо, що Біоенергетична асоціація України є повноправним членом Європейської біогазової асоціації з 2019 року.