Палають п’ять із шести континентів: Північна і Південна Америка, Євразія, Африка, Австралія. За даними NASA, такі масштабні пожежі стають вже звичним явищем, щоразу перевершуючи попередні роки.

Ми постійно фіксуємо нові температурні рекорди. Нагадаємо, на минулому тижні зафіксований новий температурний рекорд в Європі — температура сягнула 48.8 °C на острові Сицилія в Італії.

Карта пожеж NASA
Температурний рекорд в Італії

Глобальне потепління ближче, ніж нам здається. А це значить, що ми маємо рухатися швидше курсом кліматичної нейтральності.

Пропонуємо ознайомитися з важливим дослідженням. 234 науковці з понад 60 країн світу протягом 5 років здійснили аналіз понад 14 000 наукових доробків щодо зміни клімату. Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) опублікувала перші висновки за результатами аналізу у частині свого звіту.

Найважливіші серед них:

  • Діяльність людини є основною причиною глобального потепління суші, океанів та атмосфери.
  • Концентрація CO₂ в атмосфері вище, ніж будь-коли за останні 2 мільйони років.
  • З 1970 року поверхня Землі нагрівалася швидше, ніж за будь-який інший 50-річний період за останні 2000 років.
  • Близько 85% викидів CO₂ генерується від спалювання викопного палива.

Сьогодні людство на грані катастрофи. І ми не маємо іншого вибору, крім як звести до нуля викиди вуглецю і запроваджувати критерії сталості в усі сфери життя. Інакше ми зруйнуємо планету. Пам’ятаймо, досконалі природні механізми здатні до відновлення і знищення факторів, які призводять до руйнації, якщо такий фактор людство, то це тільки питання часу.

Природні катастрофи, які стали частиною нашої реальності, зокрема пожежі, потопи, торнадо і тайфуни, зміна звичних погодних умов, — це «дзвіночки» для нас. Тому будь-яка влада, у будь-якому куточку світу має формувати свій порядок денний, виходячи з політики скорочення викидів для досягнення цілі потепління не більше, ніж 1,5 °C!

Уряди повинні негайно запровадити політику та заходи щодо скорочення викидів приблизно на 50% протягом решти цього десятиліття, щоб уникнути прогресуючого відхилення від цілі 1,5 °C, поки це ще можливо.

Думка професорки Джоанни Хей, ексспівдиректорки Інституту Грантема та рецензентки звіту МГЕЗК