Успіх Литви був би неможливим без Baltpool. Цей ринковий інструмент значно сприяв розвитку використання біомаси у виробництві тепла. Думаємо, наш матеріал щодо доцільності переходу з газу на біомасу переконав вас у тому, що для України створення ринку біопалива є нагальним питанням.

Важливі показники

Протягом опалювального сезону 2017–2018 років біомасу постачали через BALTPOOL за 4067 контрактами. Загальна кількість реалізованої біомаси протягом опалювального сезону становила 12,41 ПДж, з яких 96,5% було придбано 102 покупцями з Литви та Латвії. Понад 90% усіх постачальників на біржі – литовські компанії.

Факти про біопаливну біржу

У 2012 року Національна контрольна комісія з цін та енергії видала операційну ліцензію BALTPOOL, біржі енергетичних ресурсів Балтійського регіону, що дало їй право організовувати торгівлю твердими біопаливами.

З 2016 року вся біомаса для виробництва енергії була придбана на біопаливній біржі, що регулюється законодавством, але з дозволом купувати біомасу поза нею, якщо ціна палива нижче, ніж на біржі.

На BALTPOOL наразі зареєстровано 251 компанію, що виробляє та постачає біопалива, та понад 100 покупців біопалива. Один із найпопулярніших видів біомаси, що продається на біржі, – деревна тріска. Конкуренція між виробниками тепла організовується через щомісячні аукціони з продажу тепла, організовані також на BALTPOOL. Біржа функціонує також в інших країнах.


Нагадуємо, Біоенергетична асоціація є партнером BALTPOOL у проєкті з оцифрування українського ринку біоенергетики.

Джерело: Звіт Міжнародного енергетичного агентства (Lithuania 2021, Energy Policy Review, INTERNATIONAL ENERGY AGENCY)