https://uabio.org/wp-content/uploads/2021/10/Lyst-BAU-538-shhodo-auktsioniv-dlya-biomasovyh-proektiv.pdf

Члени Біоенергетичної асоціації України пропонують запровадити спеціалізовані аукціони для закупівлі біомаси.

У зв’язку з підвищенням цін на природний газ та інші викопні види палива, команда UABIO фіксує на ринку підвищення цін і на біомасу.

Зокрема, відбулось різке зростання цін на дров’яну сировину та тріску як у приватних постачальників, так і на аукціонах: у розмірі приблизно 350%. Зазначена динаміка до зростання цін може зупинити роботу біоенергетичних проєктів, враховуючи, що рівень оплати ДП «Гарантований покупець» виробникам електричної енергії з біомаси за відпущену електроенергію становить в середньому близько 74% за 2021 рік. Такий рівень оплати є критичним, оскільки лише паливна/сировинна складова зазначених проєктів становить близько 60%.


У зв’язку з цим, Асоціація звернулася до Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслана Магомедова, Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія  Болоховця, Генерального Директора ТОВ «Українська Енергетична Біржа» Олександра Коваленка з пропозицією запровадити спеціалізовані аукціони для закупівлі біомаси. Це забезпечить стабільне постачання біомаси на біоенергетичні об’єкти на умовах справедливої конкуренції та за економічно виправданою ціною.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.