Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України опублікувало результати дослідження Світового банку «Оцінка впливу, можливостей та пріоритетів для України у зв’язку зі зміною клімату».

Зміна клімату суттєво вплине на розвиток України у 21 столітті. У дослідженні розглядають потенційні наслідки зміни клімату на ключові сектори економіки України на основі декількох сценаріїв.

Увага науковців була зосереджена на таких двох сценаріях:

  1. Зниження викидів парникових газів та реалізація заходів з адаптації до кліматичної змін — глобальне потепління на 2,4°C до 2100 року;
  2. «Звичайний» перебіг подій — підвищення температури на 4,3 ° C до 2100 року.

Головні висновки звіту

Оцінка впливу, можливостей та пріоритетів для України у зв’язку зі зміною клімату

Річні температури постійно змінюватимуться протягом століття. Це, ймовірно, призведе до змін у режимі річних опадів, підвищення температури повітря влітку та збільшення посух на півдні та сході України. Згідно із одним зі сценаріїв, до кінця століття, на Півдні буде понад 100 тропічних ночей і до 135 літніх днів на рік.

Щороку кількість опадів збільшуватиметься та ставатиме нерівномірною. Взимку їх кількість збільшиться, а влітку, навпаки, зменшиться.

Зростатиме частота та інтенсивність аномальних погодних умов: спека, грози, сильні опади, дощові та річкові повені, посухи, град, шквали, торнадо, сильні снігопади, дощі, що утворюють ожеледицю, налипання мокрого снігу.

Врожаї для всіх сільськогосподарських культур будуть істотно коливатися.

Тривалі посухи призведуть до погіршення здоров’я лісу, збільшення рівня загибелі дерев та лісових пожеж. Відбудеться значне скорочення площ, придатних для вирощування ялини, бука, сосни та дуба.

Зміна клімату матиме більший вплив на одні області, ніж на інші. Найбільше постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька.

Через зниження вартості сільськогосподарського виробництва найбільших втрат та зростання бідності та нерівності зазнають у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях.

Для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Адже це може значно зменшити наслідки зміни клімату.За останні 60 років клімат в Україні суттєво змінився. Ми відчуваємо прискорення зростання температури на 0,4 – 0,6 С за десятиліття. Що, за свідченням експертів, перевищує середнє значення в Європі та у кілька разів перевищує світові показники.

Загалом експерти проаналізували:

  • як зміниться клімат в Україні протягом 21 століття;
  • як зміна клімату вплине у цілому на країну, на сільське та лісове господарства; адаптаційні заходи, які має Україна;
  • різні сценарії зміни клімату до 2100 року, що вплинуть на розвиток економіки України.

Під час дослідження застосовані сучасні кліматичні моделі, і воно є деталізованою оцінкою з кліматичним прогнозом для понад 7400 географічних точок по всій країні.У результаті проєкту були змодельовані кліматичні показники по усій Україні, які зберігатимуться на серверах Українського гідрометеорологічного інституту і будуть доступні українським науковцям. Ці дані можуть бути використані для оцінки кліматичних ризиків та планування заходів адаптації у різних секторах національної економіки, зокрема на регіональному рівні.


Джерело: Міндовкілля / Результати дослідження Світового банку «Оцінка впливу, можливостей та пріоритетів для України у зв’язку зі зміною клімату».