Просто не можемо не розповісти про цей класний і важливий проєкт.

У листопаді минулого року у Житомирі після реконструкції відкрили ТЕЦ на біомасі. Тепер встановлена на ТЕЦ термодинамічна установка органічного циклу Ренкіна (турбіна ORC) комбіновано виробляє тепло та електроенергію. Важливо, що котел і турбіна заводу вже успішно випробувані. Завдяки роботі відновленої ТЕЦ чисте тепло постачається до 73 багатоквартирних будинків. Територія постачання енергії сягає 60 тис. кв. м. Це відбувається цілодобово.

Потужність біоенергетичного об’єкта — 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії.

Місцеве паливо: деревна тріска та інші відходи деревообробної промисловості.

Екологічний ефект:

  • Використання біомаси дасть змогу замістити до 6,4 млн м3 природного газу на рік. ✔️Місто щороку скорочуватиме викиди на близько 13 тис. т CO2.
  • Споживання електроенергії зменшиться до 8050 МВт/год на рік.

Економічний ефект: Зменшення рахунків за комунальні послуги для кінцевих споживачів.

Технологічний процес

Паливо подається до камери згорання, де є три контури: сушка, догорання, горіння, вигорання. Газ нагрівається до 1000 градусів і подається до масляного котла. У котлі термомасло нагрівається до 340 градусів і транспортується до повітропідігрівача. Згодом утворюється пар , який йде на турбіну, яка рухається, потім подається в паровидільний теплообмінник. Відбувається процес охолодження, утворюється вода, і 5 МВт теплової енергії подається на котельню. З котельні – до споживачів (коротко описав процес Петро Сергійчук, технічний директор КП «Житомиртеплокомуненерго»).


Об’єкт зводився за кошти Уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Загальна вартість об’єкта – близько 300 млн грн (понад 9 млн швейцарських франків), з них майже 100 млн – бюджет громади. Інші дві третини профінансував Державний секретаріат з економічних питань Швейцарії(#SECO), також виконавчий орган постійно надавав консультаційну підтримку. Важливо, що незважаючи на війну, SECO продовжує реалізацію переважної більшості проєктів в Україні.


Джерела: ЕкоПолітика та Посольство Швейцарії в Україні (Embassy of Switzerland in Ukraine).