Станція Brigg Renewable Energy Plant (BREP) може забезпечити електроенергією близько 70 000 домогосподарств. Вона подається в національну мережу, компенсуючи до 300 000 тонн викидів вуглекислого газу (CO₂) щорічно. На заводі працює 30 чоловік.

Для стабільної роботи промисловий об’єкт потребує 240 000 тонн палива щороку. Доставка соломи відбувається у радіусі 50 миль.Експлуатація об’єкту розпочалася у 2016 році.

Важливо що цей завод може працювати винятково на соломі. Нагадаємо, для України солома — практично невичерпний ресурс.

Технологічний процес

Завод має турбінну та котельню, дві комори для зберігання соломи та приміщення для зберігання дров (у разі необхідності можна додавати до 20% дров).

Паливо для заводу доставляється на бортових причепах і розвантажується в одну із солом’яних комор. Кожна здатна помістити тюки соломи, яких достатньо для 36 годин роботи.

Солома спалюється в котлі для отримання пари під високим тиском (111 бар) і високою температурою (539°C), яка приводить в рух парову турбіну для виробництва електроенергії. Пара, що проходить через турбіну, конденсується назад у воду за допомогою конденсатора з повітряним охолодженням і повторно використовується в котлі.

Гарячі гази згорання, що утворюються в процесі, проходять через повну систему очищення перед випуском через димову трубу, тоді як зола, що утворюється внаслідок згоряння соломи, буде перероблена для добрива.

Електростанція розрахована на безперервну роботу для виробництва електроенергії за базового навантаження, за винятком одноразової зупинки на рік для перевірки та ремонту.

  • Електростанція використовує технологію спалювання на основі вібраційної решітки з водяним охолодженням для виробництва електроенергії із вихідної сировини для соломи. Котел з вібраційною решіткою встановлений компанією Burmeister & Wain Energy A/S (BWE), яка є передовим розробником систем спалювання.
  • Відома компанія Alstom розробила та поставила редукторну парову турбіну (GRT) потужністю 45 МВт.

Висота димової труби електростанції становить 62 метри. Також тут функціонують система подачі соломи та система селективного некаталітичного відновлення (SNCR) DeNOx.

Завод, збудований поблизу Брігга (Північний Лінкольншир) є данським спільним підприємством, що належить компаніям PensionDanmark та Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC).

Біоелектростанція Brigg була побудована на території площею 13 акрів, яка раніше була британським цукровим заводом.

Інвестиції в об’єкт сягнули 162 мільйонів фунтів стерлінгів.


Джерела: BWCS; Power Technology.